Annons

Klarar vi en folkräkning?

Riksdagens skatteutskott har alltså avslagit Moderaternas och Sverigedemokraternas förslag att företa en nationell folkräkning. Partierna hade varsitt som skiljde sig åt i konturerna men som i alla fall hade det gemensamt att de ville komma åt ett snabbt stigande samhällsproblem.
Ledare • Publicerad 15 oktober 2020 • Uppdaterad 20 november 2020
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

Det var bara Kristdemokraterna som var med på tåget. De andra partierna ansåg att eftersom Skatteverket hade fått extra resurser var myndigheten säkert förmögen att bättra på folkbokföringen, och var de inte det kanske de kunde få mer resurser.

Alla Sveriges icke-oppositionella partier stoppar alltså huvudet i sanden.

Annons

Inför vad? Ja, inför en utveckling i vilken ett skuggsamhälle växer fram, i vilket kriminalitet och social orosamhet frodas som i ett växthus. En utveckling som inte visar några tecken på att bli bättre. Eller för den delen påverkas det minsta av Skatteverkets eventuella vitamininjektioner.

Vi är sannerligen långt borta från den sextonhundratalets prästgård där namn och öde på varje levande person i församlingen noga protokollfördes av prästen och arkiverades – till oskattbar nytta för eftervärlden, inte minst dess släktforskare. Klokheten i att överföra denna kyrkans utmärkt utförda uppgift till staten på nittiotalet kan faktiskt ifrågasättas, men det är en annan sak. Poängen med bilden av prästgården är att den bildar en fond mot vilken dagens situation får sina riktiga proportioner. Och de är rent förskräckande.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Det finns alltså inte politisk vilja att genomföra en folkräkning. Inte ens i en tid när hundratusentals människor lever i ett slags dimsamhälle som statens ögon inte förmår genomtränga. Vilket modernt västland accepterar något sådant?

Värre är misstanken att det kanske inte ens finns förmåga. Det är fråga om en stor operation och skall det ske med svensk grundlighet - vilket ju sig bör – kan det visa nödvändigt för svenska staten att spänna muskler som har förtvinat. Till sakens natur hör ju att alla de här personerna inte vill bli funna, noterade, registrerade. De vill inte bli utvisade eller påkomna med falska id-handlingar eller ekonomiskt dubbelspel.

En folkräkning är sannolikt inte bara en fråga om pappersexercis och utredningsresurser. En hel del rent rättsliga resurser måste nog också tas i anspråk. Och hur det är beställt med den saken vet vi smärtsamt väl, inte minst efter turerna i frågan under den senaste budgetbehandlingen. Men oppositionspartierna var åtminstone beredda att disponera medel för ändamålet.

Det är svårt att enkelt sammanfatta magnituden av det klubbslag som fälldes i riksdagens skatteutskott i måndags. Sverige är inte ett väl styrt land.

Fredrik HaageSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons