GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Klarhet efter pensionsåskan

Få saker är så njutbara som atmosfären efter ett åskoväder, en sån där riktig urladdning. Luften är plötsligt lätt och en sval friskhet har ersatt den tryckande förväntan som rådde.
Ledare • Publicerad 10 maj 2022
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

Kanske var det just den känslan som pensionsmyndighetens experter ville förmedla när de släppte sin rapport dagen efter den tjafsigaste pensionsdebatten i mannaminne. Under söndagen hade högeroppositionen till slut presenterat en egen lösning för att snabbt höja pensionerna. Centerpartiets Annie Lööf menade sig stå ensam kvar vid pensionsgruppens nu allmänt övergivna principer om att pensionen skall ha grund i arbetsinsatsen. Denna position var dock föga trovärdig då Centerpartiet med gott minne accepterat regeringens uppgörelse med Vänsterpartiet som var själva startskottet på pensionspopulismen.

Partierna i högeroppositionen har insett att det inte går att hålla emot längre, man måste ha egna förslag för att snabbt ge tusenlappar extra till pensionärerna. Behovet är till stor del politiskt, precis som vänstersidans krav på skarpare integrationsinsatser eller höjda försvarsanslag.

Pensionspopulismen kommer att vara med oss under överskådlig framtid. Det beror på att fyrtiotalisterna är en stor och stark väljargrupp som följer politiken noga. De har kallats de första tonåringarna, och kanske är det därifrån man fått med sig att ta vara på sin röst.

Det blixtrade i pensionsdebatten, men dagen efter klarnade skyarna.
Det blixtrade i pensionsdebatten, men dagen efter klarnade skyarna.Foto: JOHAN NILSSON / TT

Pensionsmyndighetens rapport visar med all önskvärd tydlighet att svenska pensionärer har det betydligt bättre än vad politiken gör gällande. Även om man räknar på relativ fattigdom ser statistiken såpass bra ut att samtliga partier bör sänka tonläget: Tretton procent av pensionärerna lever i relativ fattigdom. Det är tre tiondelar mindre än den yrkesverksamma befolkningen. Och då är måttet ändå dopat av en god löneutveckling för yrkesverksamma som får statistiken att se sämre ut trots att köpkraften är intakt (tills inflationen kom).

Om fattigdom istället mäts i absoluta termer är det mindre än en och en halv procent av Sveriges pensionärer som lever i fattigdom. Det är lägst andel i EU.

Experterna visar också varför larmklockorna ringer fel. Om man bor i en avbetald bostad kan man ha låg inkomst men samtidigt ha relativt mycket att röra sig med. En pensionär i hyresrätt kan ha betydligt högre pension men trots det mindre att röra sig med när räkningarna är betalda.

Länge rådde borgfred kring pensionsfrågor. De var för viktiga och långsiktiga för att behandlas enligt valrörelselogik. Statsbudgeten och pensionsfonderna skulle inte blandas samman. När vi nu har högre priser och inflation än på mycket länge finns ett utrymme att frångå detta. Men regeringen öppnade för budstrid långt innan dagens mörka moln fanns på horisonten.

Det enda som kan hejda detta är principer, att man får den pension man arbetat ihop under yrkeslivet. Som för att understryka orimligheten i dagens politik föreslår Pensionsmyndighetens experter att man kan ta bort antalet arbetade år som beräkning för garantipensionen: alla som dykt upp i Sverige före sin sextiofemårsdag skall få fyrtio år i landet tillräknat sig. Det är helt enkelt att visa upp slutstationen för politikernas hejdlösa budgivning.

Jacob SidenvallSkicka e-post