Klartext om judar, Kristersson

Ledare Artikeln publicerades

”Ibland är det infödda nazister som dyker upp ur historiens rännstenar och begår hatbrott mot judar. Och ibland är det invandrare från Mellanöstern…”

Det är Moderaternas partiledare Ulf Kristersson som återger en analys av svensk antisemitism och gör den till sin i sitt jultal: ”Det gör mig beklämd att så många har så lätt att fördöma det ena, men så svårt att tala klartext om det andra”.

Synd på ett tal som annars hade sina höjder.

För nej, Ulf Kristersson. Det är inte så att det antingen är högerextremister eller folk från Mellanöstern som hotar judar i Sverige. Till skaran hör nämligen även vänsterextremister. Att en moderat partiledare på det sättet bidrar till att legitimera vänsterns ritning av sakernas tillstånd är faktiskt rätt uppseendeväckande.

Och ja, det är viktigt. Kampen mot antisemitismen kommer vara en av Sveriges själsliga frontstrider under kommande år. Att uppamma låtsasverkligheter kring frågan är att antingen strunta i striden eller försvåra den för andra.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Någon, kanske en forskare om denne fått frågan, hade kunnat upplysa moderatledaren om den undersökning från 2016 som tydligt visade att när judar i Europa tillfrågades om vem som hade trakasserat dem var vänstersympatisörer den näst största gruppen. I Sverige var muslimer den överlägset största gruppen. Följt av vänstersympatisörer på tjugofem procent. Antisemitiska angrepp från högergrupper uppnådde fem procent av totalen.

Ändå skriver Kristersson under på vänsterns verklighetsbild. Att bara några dagar efter en av de mest skakande attackerna på Sveriges judiska minoritet uppvisa en sådan nonchalans inför ämnet sätter eftersmaken av jultalet illa. Det är dessutom inte särskilt trovärdigt att tala sig varm för en skarp och kravfylld integrationspolitik och samtidigt blanda bort korten kring det mest angelägna integrationsproblemet.

”Oftast är det invandrare från Mellanöstern. Annars är det vänstergrupper”. Säg det istället, Kristersson. Det är nämligen den klartext du efterlyser. Nu verkar det istället som om du närmar dig ämnet med förstrött intresse.