GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Klassa Ryssland som terrorstat

I onsdags skedde en av de värsta ryska terrorbombningarna hittills av Ukraina. Hela landets elförsörjning slogs vid ett tillfälle ut och kunde inte återställas i sin helhet förrän efter något dygn. Även vattenförsörjningen blev attackerad.
Ledare • Publicerad torsdag 11:47 • Uppdaterad torsdag 15:04
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

Även med ryska (barbariska) mått mätt var det en ovanligt brutal terroroffensiv. Det fick Ukrainas president Volodymyr Zelensky att kalla till ett möte med Förenta Nationernas säkerhetsråd inför vilket han vädjade om en intervenering från organisationens sida. Detta kan göras med stöd av paragraf sju i stadgan.

Men på den fronten lär det inte hända något. Ryssland lägger förstås in sitt veto. Zelensky menar att rådet bör kringgå Ryssland, men det är önsketänkande. Ryssland behöver slängas ut ur säkerhetsrådet, men det kräver en omstrukturering av FN:s hela maktfundament. I den mån det kan företas behöver sannolikt Ryssland först besegras och dammet lägga sig.

Men det finns andra ljuspunkter. Den Sverigedemokratiske EU-parlamentsledamoten Charlie Weimers tog för en tid sedan initiativ till en process som fullbordades i onsdags. Då röstade parlamentet för en klassificering av Ryssland som en terrorstat, eller mer precist som ”statlig sponsor av terrorism”. Det har redan gjorts av flera av unionens länder och att denna strävan nu börjat leta sig upp på EU-nivå är mycket glädjande.

I Solonka, Ukraina
I Solonka, UkrainaFoto: Mykola Tys

Resolutionen uppmanar också EU:s medlemsländer att enas om ett juridiskt ramverk för att formellt klassa Ryssland som terrorstat. Det i sin tur är ett steg på vägen mot att konfiskera rysk egendom i EU. Medlen i fråga bör förstås användas för att bygga upp Ukraina igen.

Tanken att nå full enighet om något sådant är förmodligen fantasier. Inte bara Ungern och Österrike utan även Tyskland kommer sannolikt sätta käppar i ett sådant hjul. Men att parlamentets drag ändå inte endast är fråga om tom retorik visas bäst av det faktum att det omedelbart efter resolutionen utsattes för flera ryska cyberattacker.

”Men priset för att inte sätta maximalt tryck på Ryssland kommer med all säkerhet vara högre.”

Den ryska privatarmén Wagner som gjort sig känd för bestialiska övergrepp i Ukraina och annorstädes är också föremål för en terrorstämplingsprocess. Detta kommenterades av organisationen medelst en propagandafilm där dess ledare öppnade ett ”informationspaket” till parlamentet i form av en blodig slägga. Nyligen spred Wagner en ökänd film där de slår sönder en mans huvud med en slägga. Ingen i EU-parlamentet lär ha missat budskapet.

Sverige bör förstås följa parlamentets uppmaning och terrorklassa Ryssland. Det kommer säkert med en politisk kostnad i någon form. Men priset för att inte sätta maximalt tryck på Ryssland kommer med all säkerhet vara högre. Sverige bör därefter liksom övriga någorlunda pålitliga länder överväga hur man hittar former för att kunna beslagta ryska tillgångar utan att alla EU-länder prompt är överens. Det är lika bra att vara realistisk.

Fredrik HaageSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Smålandsposten och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.