GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Klockorna klämtar för Miljöpartiet

Det lär vara en hel del undergångskänslor på Miljöpartiets kongress, mer än vanligt. I sammanhanget anas det ännu ett slutdatum vid sidan av klimatprognoserna som hänger tung som bly i luften - riksdagsvalet nästa år.
Ledare • Publicerad 16 oktober 2021
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.
Miljöpartiets språkrör Per Bolund och Märta Stenevi håller en pressträff inför partiets kongress på Slussen Hilton i Stockholm.
Miljöpartiets språkrör Per Bolund och Märta Stenevi håller en pressträff inför partiets kongress på Slussen Hilton i Stockholm.
Foto: Henrik Montgomery/TT

Om Miljöpartiet finns kvar i riksdagen om ett års tid är en öppen fråga. Trots regeringsmakt och rikligt med medialt utrymme tampas man med lågt väljarstöd. I språkröret Per Bolunds tal som fick inleda helgens kongress beskrevs problemet som att man ”gått före” och gjort rätt men att partiet behöver vända sig till fler än de som formar sin livsstil efter miljörörelsens mall.

Liknande självkritik har kommit från partiets ledning i två decennier. Men partiet väljer inte sina gräsrötter och dessa är av en särskild sort. Att partiledningen framstår som ovanligt självgod gör inte att bilden utåt blir mycket bättre efter kongressens öppnande.

Uppfattningen om att det är ett flumparti med radikala idéer är svår göra sig av med. Av de förslag som fått uppmärksamhet inför helgen är sådant som en extra skatt på sommarstugor och att tvinga SVT att rapportera klimatnyheter. En stor punkt i dagordningen är förslag om sociala frågor. Förenklat ska partiet bli ännu mera vänster och verka för högre skatter och bidrag.

”Att kopiera Vänsterpartiet är dock kanske inte det bästa om Miljöpartiet vill bli av med bilden av att man är en sammanslutning för personer som tror på en nära förestående samhällsomstörtning.”

Att kopiera Vänsterpartiet är dock kanske inte det bästa om Miljöpartiet vill bli av med bilden av att man är en sammanslutning för personer som tror på en nära förestående samhällsomstörtning.

Inställningen till den ekonomiska politiken verkar också hämtad från den röda verktygslådan. Det ekonomiska ramverket för vad som är sunda statsfinanser vill partiet riva upp. Undergångsscenariot som driver partiets idéutveckling kräver tydligen att staten lånar hundra miljarder per år i tio års tid och lägger det på Miljöpartistisk politik.

Nyckeln sägs vara att läsa FN:s klimatrapporter och satsa på industrins omställning. Att det innebär rimliga förutsättningar för gruvor och fabriker samt billig och stabil el är dock inte en slutsats som Per Bolund är villig att dra. Läs rapporterna och förfasa säger han. Får man inte ont i magen är man ”antingen gjord av sten, eller moderat” enligt Bolund. Att klimatpanelen förordar kärnkraft som en del lösningen är dock något som Miljöpartisterna låssas som om det inte står med.

Känslan för balans och skuldsättningens konsekvenser verkar helt ha försvunnit. Ändå talar Bolund om att partiet skall bli bredare och bygga ett ”grönt folkhem”. Det är partiets ingång i valet. En kopia av Göran Perssons retoriska grepp men med Miljöpartiets egna typ av orimliga politik.

Konsekvenserna av Miljöpartiets maktinnehav är kännbart för väljarna vid det här laget. Efter åtta år vid makten och fyrtio år i svensk politik vet de flesta vad för slags parti som de gröna är. Det är inte att de snackat för lite och gjort för mycket. Vad de åstadkommit är illa nog för att få väljare att tänka till en extra gång innan rösten läggs.

Pontus WesterholmSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Smålandsposten och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.