GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Kohandeln i Alvesta

Det är långt till idealen när S och C gör upp i Alvesta.
Ledare • Publicerad 7 november 2022
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

Det är imponerande kohandel som pågår i Alvesta. Först fick Socialdemokraterna och Centerpartiet med sig Kristdemokraterna och Vänsterpartiet, trots att Kristdemokraterna redan ställt sig bakom ett annat styre med Moderaterna i spetsen. Den manövern har inte helt fått sin förklaring, men skedde under förödmjukande former.

Den nya given, där Moderaterna som största oppositionsparti, skall få se sina företrädares arvoden skrivas ned till noll är ett hårt drag. Med kort varsel skall dessa politiker ställa om till att bevaka styret ideellt. Samtidigt höjs lönerna för viceordföranden i nämnderna. Sjutusen kronor är den lägsta ökningen av månadslönen, fyra andra ligger på tiotusen per månad. Oppositionsrådet, den post som Thomas Johnsson (M), just nu innehar nollas. Claudia Crowley Sörensson kommer tillträda den posten från årsskiftet. Hon går därmed från närmare sextiotusen kronor per månad till noll och får förlita sig på arvoden från regionen.

Per Ribacke (S) och Thomas Haraldsson (C) kan inte förklara förslaget på ett vettigt sätt, utan talar i vaga ordalag om att spara pengar. Ribacke tillåter sig till och med att nämna händelser som utspelades för tio år sedan för att försvara sitt agerande.

Styret i Alvesta verkar inte värdesätta oppositionens roll i politiken.
Styret i Alvesta verkar inte värdesätta oppositionens roll i politiken.Foto: Anna Karolina Persson

Vänsterpartiets företrädare låter meddela att de sparade slantarna skall gå till att skapa ytterligare en kommunalrådspost tänkt till Kristdemokraternas företrädare. Det är inte svårt att se framför sig att det var detta som fick partiet att överge Moderaterna. Det kostar att ha principer och för vissa blir det tydligen för dyrt ibland.

Denna kohandel skadar förtroendet för politikerna på två sätt. Dels genom att de med otydliga manövrar och små fikonlöv höjer sina arvoden och dels genom att man underminerar oppositionen.

Det går att höja arvoden utan att samtidigt höja politikerföraktet. Förklarar man öppet och tydligt situationen och sina argument har man en bra början. Så ser det inte alls ut i Alvesta just nu.

Att bända loss oppositionens fingrar från köttgrytan har kanske hänt tidigare i Alvesta. Det kanske är del av den politiska kulturen där, men det är uppenbart att det minskar oppositionens möjligheter att granska styret. Det minskar erfarna personers förankring och ork att ägna sig åt politik. Visst ökar det den möjliga vinsten i en valvinst, men om långsiktigt förvaltarskap är målet så är det knappast något positivt.

Nu är det väl just ett sådant förvaltarskap som styret anser sig värna med sitt agerande. Både Ribacke och Haraldsson är tunga namn i kommunen. Men i manövern ligger också ett outtalat likhetstecken: att kommunens väl och ve är beroende av specifika personer. Det är något annat än att erfarna och kunniga personer är bäst lämpade att sköta kommunen och bör ges förutsättningar för att kunna göra det. Den lilla nyansskillnaden är avgörande när förslaget tolkas.

Kanske har det inte fungerat så hittills i Alvesta, men en opposition bidrar faktiskt också till beslutsfattandet. Den skärper argument och ser till så att styret inte blir för bekvämt. När man drar undan ekonomin för oppositionen visar man att man inte sett eller förstått att uppskatta denna funktion i folkstyret.

Jacob SidenvallSkicka e-post