Annons

Kommunala läkare?

Frågan ligger i tiden, och borde intressera den som vill förbättra äldreomsorgen.
Publicerad 3 september 2020
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

Coronapandemin har gjort frågan om kommunala läkare mer aktuell än någonsin. Många äldre som fått smittan fördes aldrig till sjukhus utan vårdades på kommunala vårdboenden. Man var rädd för att flytten skulle göra mer skada än nytta. Det har också framkommit att palliativ vård i enstaka fall satts in efter bedömning via telefon istället för ansikte mot ansikte. Våren och sommaren har varit ett stresstest av ett system som redan tidigare kunnat förbättrats.

Annons

Det grönblåa styret i Växjö har hittat innovativa lösningar på kommunala problem tidigare. Särskilt Moderaterna har låtit rikspolitiken inspireras av projekt som först lanserats här. Det är inte förvånande att det är politiker från denna stad som lyfter frågan för partiet.

För det är en prioritering som de flesta är överens om: primärvården skall ta ett större ansvar i sjukvården. Och kommunerna har med sina vårdboende och hemtjänsten fått ett större ansvar för personer som ibland kan ha ganska avancerade vårdbehov. Om kommuner skulle få lov att anställa läkare, till exempel geriatriker, skulle det öka handlingsutrymmet och förbättra bedömningsförmågan.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Det är förstås troligt att vissa kommuner kommer ha svårt att finansiera egna läkare, men den ojämlikheten är en potentiell och senare fråga i och med att det i dagsläget inte ens är tillåtet. Skulle det bli tillåtet måste man dessutom från kommunernas sida vara beredda på att läkare kan ställa krav på verksamheterna.

Statsminister Stefan Löfven talade om att äldreomsorgen skall bli Socialdemokraternas stora projekt framöver. Även detta i ljuset av pandemin. Och det har kommit positiva signaler för kommunalt anställda läkare även från det partiet. I talet var dock inte den medicinska kompetensen i fokus, utan andra delar av det som visat sig fungera mindre väl.

Men ofta har man varit noga med att skydda regionernas ställning. Vad händer om kommuner börjar profilera sig som extra bra på nära vård? Det kan dra resurser från annan verksamhet, och den typen av avvägningar är något som Socialdemokraterna är mycket känsliga för. Förra hösten röstades den moderata riksdagsledamoten Ann-Sofie Lifvenhages motion om att utreda frågan ned.

Frågan om kommunala läkare har lyfts ett antal gånger de senaste tio åren, men nästan alltid från högerpartier. Man är kanske mindre orolig för eventuella nackdelar av reformen. Läkare har genomgått långa, dyra och samhällsnyttiga utbildningsår och det är viktigt att deras kompetenser tas till vara. Men kanske är det just det som pandemin förtydligat, att läkare kopplade till kommuner faktiskt skulle vara en effektiv användning av värdefull kompetens.

Jacob SidenvallSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons