Konflikten gäller kvalitet

Diskussionen om den högre utbildningen i Sverige har under många år främst handlat om kvantitet. De högre lärosätena har blivit fler och större. När högskoleverkets chef Anders Flodström lämnar sitt ämbete är det i vart fall ett tecken på att inriktningen förändrats.
Ledare • Publicerad 10 juni 2010

Nu var det inte frågan om kvalitet eller kvantitet som fällde Flodström, utan debatten handlar inte om utan hur kvaliteten ska säkerställas.

Det kan tyckas paradoxalt att Anders Flodström lämnar myndigheten eftersom han själv tidigt förknippades med just ordet kvalitet. Även om diskussionen om ett gemensamt lärosäte i sydost funnits i många år och åter fördes upp på banan av tidigare rektorn på Växjö universitet Magnus Söderström accelererades processen mot en sammanslagning av Växjö universitet och Högskolan i Kalmar av tidigare rektorn Johan Sterte sedan Anders Flodström i ett av sina första framträdanden slagit fast att Sverige hade för många universitet. Medan den tidigare universitetspolitiken handlat många gånger handlat om antalet platser talade Flodström om internationellt sett konkurrenskraftiga lärosäten. Det var som det heter i den akademiska världen ett paradigmskifte.

De skilda uppfattningarna i innebörden av ordet "hur" mellan Flodström och Krantz ser emellertid ut att ha överdrivits. Kontrollen blir inte mindre med Krantz förslag vilket har förespeglats: I dag granskas alla utbildningar av Högskoleverket inom en sexårsperiod och den gränsen sänks nu till en fyraårsperiod. Däremot blir de annorlunda. Granskningen inriktas på resultat och universiteten som uppnår de främsta ska också premieras. Kanske är det där skon klämmer: Det finns en föreställning om att de klassiska universiteten ska attrahera de mest studiemotiverade studenterna och gynnas därefter medan yngre lärosäten ska halka efter. Här kan spåras en viss rädsla inför ökad självstyre hos några av de yngre universiteten som intressant nog vill se en vidare central kontroll. Friheten är också förenad med ansvar. Universiteten har redan i dag en förhållandevis stark autonomi inom statsapparaten i relation till dess anslag. Men universitet som exempelvis tummar på kvaliteten, som inte låter förtjänst och skicklighet, läs meritering, väga tyngst vid tjänstetillsättningar lär få svårt att upprätthålla en status värd namnet. Kvalitetsdiskussionen är äntligen kommit för att stanna.

Martin Tunström
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.