unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Könsseparering i Hovmantorp

Studieförbundet Sensus i Hovmantorp har, som kunde läsas i gårdagens tidning, startat en simskola för asylsökande. Flera sådana kommer nämligen från länder där simkunnigheten är låg, så det hela låter behjärtansvärt. Men det finns också en detalj som skaver, och det med besked: endast kvinnor är välkomna.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

”Alla har samma rättigheter, möjligheter och skyldigheter och ska bemötas likvärdigt” står det under Sensus programförklaring på deras hemsida. Det var tydligen en töjbar idé när det kom till kritan.

I Hovmantorp praktiseras alltså könsseparerade badtider. Och det mot just de invandrargrupper i vars led man hittar krav på könsseparerade badtider – i Sverige.

Nu kanske det inte fanns några asylsökande män i Hovmantorp som uttryckte intresse för att lära sig simma. Men det är helt ointressant hur många eller få sådana som kan ha funnits vid något visst tillfälle. Det finns ingen anledning att principiellt utestänga män bara för att kvinnorna själva vill det. Här har Sensus tagit ett aktivt beslut att böja sig för traditioner som går rakt på tvärs med svenska kärnvärden.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på smp.se, appen MinSMP, e-tidning, sajterna minhockey.se, minboll.se och vxoweek.se. 3 månader för endast 3 kr! (ord pris 567 kr)

Hur tror Sensus att de här kvinnorna – och deras män – kommer att reagera om de får stanna i Sverige och sedan, när de vill ha könsseparerade badtider på offentliga simhallar, (förhoppningsvis) får veta att det inte går för sig? Naturligtvis kommer de att se det som en kränkning av de rättigheter de fick bekräftade vid sitt första och formbara möte med svenska förväntningar i Sensus regi.

Liksom i alla frågor som rör könsseparering. Om signalen är att något sådant är helt okej i simhallar, varför skulle principen i så fall inte vara densamma på andra områden? I skolan? I yrkeslivet? Det är inte det minsta svårt att tänka några led till i de här termerna.

Tack för integrationsinsatsen, Sensus.