Annons

Kontanter skyddar mot IT-attacker

Helgens cyberattack mot Coop blev en dyr påminnelse om det uppkopplade samhällets sårbarhet.
Publicerad 7 juli 2021
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

Plötsligt gick det inte att handla på konsum. Hackare hade lyckats komma åt det företag i USA som levererar kassalösningar till Coop. För egen del innebar det att den sena kvällshandlingen på fredagen fick ställas in. Familjen fick hålla till godo med havregrynsgröt med hallonsylt på vandrarhemmet utanför den lilla orten i Svealand där bara Coop hade öppet till tjugotvå på kvällen. Det var ingen större fara och ett fruset mjölkpaket som tjänstgjort som kylklamp i bilen kunde tillsammans med havrgrynspåsen avhjälpa även detta lilla hot.

Men attacken mot Coop berör ändå. Alla avgörande matbutiker i landet har ställt om till ständigt uppkopplade system för betalning. Kontanter ses som en olägenhet inte bara hos små caféer utan även bland större kedjor. Hanteringen kräver ett helt extra ekosystem av värdetransporter och andra tjänster. Det är klart att det är smidigare utan mynten. Men det gör oss sårbara.

Annons

Just nu pågår dessutom något som kallas den fjärde industriella revolutionen. Den innebär att tillverkningsindustrin sätter in mätare i varje led av sin produktion som sedan skickas till ett AI-system som sållar i den enorma informationen och meddelar hur man kan fila bort de mest omärkbara ineffektiviteter.

Ensidigt fokus på smidigare betalning gör oss sårbara.
Ensidigt fokus på smidigare betalning gör oss sårbara.Foto: Ali Lorestani/TT

Man sparar material, resor och tid men kopplar också upp hela fabriken mot internet. Där finns, som attacken mot Coop visar, hackare och utpressare som kan stänga ned tillverkning eller stjäla värdefull data. Alltså inte bara ritningar på produkter utan även det som är själva förutsättningen för den kvarvarande tillverkningsindustrin i Sverige: produktiviteten. Vi kan inte och vill inte konkurrera med låga löner. Extremt effektiva fabriker är det som gjort att viss tillverkning faktiskt kunnat flytta hem igen.

Uppkopplad matförsörjning och tillverkningsindustri gör att en utpressare eller en fiende kan stänga ned vårt land utan förvarning. De länder som inte är hopplöst akterseglade har idag någon form av enhet för IT-försvar och IT-attack.

Har man möjlighet att tvinga ett helt land på knä utan att riskera sina soldaters liv tar man naturligtvis vara på det. Ett par mjölkpaket i frysen, ett par vattenreningstabletter (se bara på situationen i Älghult) och ett par tusenlappar i kaffeburken gör mycket för att köpa det svenska IT-försvaret tid. Ju fler som kan stå på egna ben desto bättre.

I Kronoberg är det många som har koll på detta. Stormen Gudrun gjorde sitt för att understryka värdet av att inte leva ur hand i mun. Vid attacken mot Coops kassaleverantör begärde utpressarna nästan sexhundra miljoner kronor i lösensumma. I förhållande till skadorna som hackare kan åsamka företag och samhällen är det en noga avvägd summa. Den summan innebär förstås också att denna typ av attacker kommer att bli ett stående, men oförutsägbart, inslag i vår vardag. Kontanter och frysbox är en billig försäkring för att frikoppla sig från hoten från det uppkopplade samhället.

Jacob SidenvallSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons