Annons

Kör mer hänsynsfullt

Ledare • Publicerad 18 december 2013

Under hösten har det skett flera påkörningar och trafikolyckor i Växjö. Det kommer inte som någon överraskning. Många som bott här länge har kanske slutat att reflektera över det, men trafikmiljön i Växjö är inte den mest hänsynsfulla.

När jag för snart ett år sedan flyttade till Växjö var mina intryck övervägande positiva. Men trafiksituationen var mer problematisk än jag hade föreställt mig.

Annons

Stadens bilflotta hade uppenbarligen vuxit snabbare än infrastrukturen. Det är dock inget som skiljer Växjö från många andra svenska städer, och det var inte det som gjorde mig förvånad.

Det som slog mig var att trafikanterna i Växjö ofta körde hetsigt och visade brist på varsamhet och hänsyn. Jag upplevde att jag under bara några månader hade bevittnat fler märkliga trafiksituationer än jag hade gjort under flera år i Stockholm och Göteborg. Det uppskruvade tempot verkade leda till många incidenter.

Överlag tyckte jag att bilisterna, och inte minst busschaufförerna, körde alldeles för fort. Esplanaderna och de större gatorna användes som om de vore trafikleder, trots att de låg mitt inne bland bostäder, butiker och trottoarer. Tempot var för högt och marginalerna för små, också i anslutning till torg, gångstråk och platser där många barn uppehåller sig.

Trots att jag bott här i snart ett år har jag ännu inte vant mig, och jag vill inte vänja mig heller.

Det finns tekniska förklaringsfaktorer bakom trafikproblemen i staden. Men det fråntar inte oss som rör oss där vårt personliga ansvar. Bara för att det uppstår köer eller att trafiken går lite långsamt upphör inte vårt ansvar för varandra.

Just nu är vi inne i en både mörk och stressig period. Om det inte ska ske fler olyckor måste vi som är trafikanter i Växjö köra lite varsammare och acceptera att stadsmiljö är något man delar med många andra.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons