GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Korthuset som rasade

Regeringsunderlaget var byggt på motsägelser och bar från början med sig en spektakulär kollaps.
Ledare • Publicerad 24 november 2021
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

Det som skulle bli en triumfens dag blev något helt annat. Magdalena Andersson lär fortfarande skrivas in i historieböckerna som Sverige första kvinnliga statsminister. Men först efter att ha genomfört en ny omgång sonderingar för att se om hon har stöd i riksdagen. Fram till konseljen hos konungen på fredag är hon bara vald. Det finns praxis som tvingar henne att börja om från början, och vill man ha demokratisk legitimitet måste man respektera denna praxis. Med stor sannolikhet är Stefan Löfven fortfarande statsminister.

För Vänsterpartiet uteblev också triumfen. Det var trots allt deras framtvingade pensionslöfte som gjorde att Centerpartiet avstod från att stödja Socialdemokraternas och Miljöpartiets budget. Många har talat om partiledaren Nooshi Dadgostars goda kvalitéer som talare och hennes integritet. Men här visade sig att Vänsterpartiets traditionella roll som vänsteralibi åt Socialdemokraterna hade varit att föredra. Hon drev helt enkelt förhandlingarna för långt –segrade till sig en förlust. Pensionsförslaget var skissartat och enormt oansvarigt för ett land som inte siktar på att öppna ett helt nytt frontavsnitt för desperata populister. Pensionerna måste vara långsiktigt hållbara.

Miljöpartiets språkrör stoppade Sveriges första kvinnliga statsminister.
Miljöpartiets språkrör stoppade Sveriges första kvinnliga statsminister.Foto: Pontus Lundahl/TT

Miljöpartiet hade nog också väntat sig framgång under dagen. Förbisedda av en förhandlande regeringspart såg man fram emot lugn och arbetsro när Magdalena Andersson väl installerat sig på Rosenbad. Istället ställdes man inför mardrömmen att behöva möta väljarna med händerna klibbiga av sänkt dieselskatt. Och fortsatt bruk av de fjällnära skogarna. En högerextrem budget, som man uttryckte det på presskonferensen. Men vägen framåt för Miljöpartiet är svår, många har utvecklat sin klimatpolitik samtidigt som de gröna har lite att erbjuda på andra områden. Om de inte lyfts in i maktens korridorer av ett större parti är det svårt att se att får komma igen. Kärnväljarna förväntar sig radikalisering.

Den breda mitten är efter dagen ännu mer av ett idékoncept än tidigare. Under budgetdebatten uppmanade Centerpartiets Martin Ådahl såväl kristdemokrater som moderater att återvända men lyckades aldrig precisera hur oppositionens budget hindrar småföretagande och integration. Den avgörande skillnaden är invandringen, i övrigt stod en borgerlig budget mot en annan. Ytterligare en påtaglig skillnad var förstås att Moderaternas, Kristdemokraternas och Sverigedemokraternas budget samlade tillräckligt stöd i riksdagen för att antas.

Det betyder att även om Magdalena Andersson samlar sig till ett nytt försök, vilket hon naturligtvis gör lättad av att få prova utan grönt bihang, kommer det vara sänkt skatt på arbete, utebliven familjevecka och skrotade byggsubventioner som blir de stora reformerna. Det kommer att vara bra för Sverige. Sänkt skatt på låga och medelhöga löner gör att det snabbt blir bättre för den som tar sig till arbete. Satsningen på polislöner har redan lovordats av polisfacket som en viktig åtgärd för att säkra rekryteringar.

Kanske fanns det trots allt en triumf från gårdagen. Att en sansad budget som adresserar verkliga samhällsproblem fick stöd i riksdagen visar på oppositionens kapacitet mitt i det taktiserande regeringssamarbetets kollaps.

Jacob SidenvallSkicka e-post