GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Kraftledningen kunde förankrats bättre

Den gröna omställningen påverkar landsbygden mer än politiken avslöjat.
Ledare • Publicerad 18 november 2021
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

När man läser om hanteringen av kraftledningen som skall sträckas genom Tingsryds kommun blir man bedrövad. De flesta markägarna som påverkas av projektet verkar förstå att ledningen behövs även om man hade föredragit en nedgrävd kabel istället för att den nuvarande kraftledningsgatan skall bli dubbelt så bred. För en del markägare blir det inte mycket kvar efter den kommande röjningen.

Men trots invändningarna från Energimarknadsinspektionen är det sannolikt inte framkomligt att hoppas på andra varianter av ledning än just en stor och störande luftburen. Men, det finns mycket att lära av den här processen. Och främst för ansvariga politiker.

Just nu pågår stora industriprojekt i Norrland. Dagstidningen Dagens Nyheter har till och med anställt reportrar enbart för att kunna följa utvecklingen där. Det är omvälvande för den vidsträckta landsbygd i norr som sedan länge vant sig vid att vara avsides och utanför politikens sökljus.

Även lugna delar av landet påverkas när elberoendet ökar, det borde man ha kunnat förmedla.
Även lugna delar av landet påverkas när elberoendet ökar, det borde man ha kunnat förmedla.
Foto: Paul Kleiven

Men sådana områden finns också i vår del av landet. Tingsryd har förstås mycket att erbjuda, men industrisatsningar som avgör nationens öde i den elberoende klimatomställningen var svåra att förutse. Vissa delar av landet har vant sig vid att vara utanför händelserna centrum.

Detta måste politiker på nationell nivå och myndigheter ha förståelse för. Det handlar självklart om att ersättningarna skall vara skäliga och att man i möjligaste mån söker dialog. Så verkar det inte ha gått till i detta fall, expropriationslagen blev snabbt aktuell och möjligheterna till ersättning försämrade för de markägare som inte anpassat sig till processen.

Här måste rikspolitikernas pedagogik bli betydligt bättre. De som ägnar sina dagar åt att sia om framtiden är eniga om att elektricitet är det som kommer krävas för att ställa om till en ekonomi som skiftar i grönt. Men få har bemödat sig med att förmedla att detta projekt faktiskt kommer att involvera hela landet.

Ett exempel är regeringens strategi för vindkraften. Den skall fördubblas i kapacitet inom bara ett par år. Dessutom huvudsakligen i Götaland. Det innebär att ungefär tretusen nya snurror skall upp i landets mest tätbefolkade del. Regeringen har gjort mycket lite för att förankra denna ambition.

Men man har uppenbarligen inte gjort tillräckligt för att anpassa expropriationslagen till moderna förhållanden. Mark tillverkas inte längre, samtidigt som befolkningen i landet ökar. Det är inte säkert att engångssummor är bästa vägen fram för staten om man vill skapa förankring för stora infrastruktur- och industriprojekt. Som en av markägarna i Tingsryd uttryckte till Smålandsposten finns det i andra sammanhang möjlighet att lösa ersättningen med ett arrende. Det kopplar ett värde till marken som är framtidssäkrat på ett sätt som enskilda utbetalningar inte är.

Det är få som väntar sig att få egendom exproprierad av staten. Det är en unik och bitter upplevelse som, om den inte kan undvikas, måste hanteras på ett sätt som ger värdighet åt den drabbade. Det är svårt att se att regeringen gjort sitt yttersta för att undvika denna upprivande situation.

Jacob SidenvallSkicka e-post