Kriminella ska inte styra över HVB-hem
Redan förra året släppte SNS – Studieförbundet Näringsliv och Samhälle – en forskningsrapport Den sårbara staten. En forskningsöversikt om hur organiserad brottslighet påverkar stat och kommun. Rapporten beskriver hur kriminella lurar till sig pengar via välfärden. I rapporten pekas kommunerna ut som särskilt sårbara för denna typ av infiltration.
Polisen har släppt en ny rapport som visar att flera HVB-hem drivs av personer som haft både nära släktband till gängmiljön men också direkta kopplingar till ledare i kriminella gäng. Personer med kriminell koppling har haft både anställningar i hemmen och i kommunen. HVB-hem har dessutom använts som lager för vapen och narkotika.
Peter Alheim, som är kommissarie vid Noa säger i polisens pressmeddelande: ”Att upphäva barns grundläggande rättigheter till fri rörlighet och sedan placera dem i inrättningar som inte bara saknar korrekta vårdprogram utan till och med drivs av grovt kriminella är extremt allvarligt. Det här riskerar att göra att vissa barn kommer ut i sämre skick än vad de var i när de placerades på HVB.”
Polisens rapport var tidigare sekretessbelagd men har nu offentliggjorts för att uppmärksamma problemet. Bara det säger något om hur låg beredskapen varit.
Peter Allheim efterfrågar också lagändringar kring sekretess, något som föreslogs redan 2016 när man uppmärksammade kriminellas ökade bedrägerier i välfärden.
”Det är än viktigare att de sårbara i samhället skyddas från att hamna i kriminalitet snarare än att de skyddas från att andra kan ta reda på att de någon gång varit på ett HVB-hem.”
Det har funnits en rädsla för att ta tag i situationen utifrån principen om skyddad identitet för de som bor på boenden. Men sekretess är inte det högsta målet. Det är än viktigare att de sårbara i samhället skyddas från att hamna i kriminalitet snarare än att de skyddas från att andra kan ta reda på att de någon gång varit på ett HVB-hem.
Med tanke på att det rapporterats om liknande situationer i över tio års tid så borde inte nyheten komma som en så stor chock. Det är ett stort misslyckande att inte mer gjorts för att ta detta på allvar.
Man behöver ta larmen på allvar tidigare för att kunna bromsa denna typ av utveckling. Bara så kan offentlig verksamhet komma ikapp och försöka förhindra att detta fortskrider. Som SNS rapport visade bör kommuners särskilda sårbarhet uppmärksammas och göras något åt. Ökat samarbete mellan myndigheter och uppdaterad sekretesslagstiftning är nu en nödvändig åtgärd för att ta tag i situationen.