unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Kris i splittrat samhälle

I Stockholmsområdet är sex av nio av de som avlidit av coronaviruset Svensk-somalier. Detta varslade nyligen en förening för Svensk-somaliska läkare om. Det är ett besked som manar till eftertanke.
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

Sverige har en relativt stor del av befolkningen som har svaga kunskaper i majoritetsbefolkningens språk. 2016 undersökte företaget bakom den populära språkinlärningsappen Duolingo vilket språk som är populärast att lära sig i olika delar av världen. Sverige var det enda land där det egna språket var det mest studerade i appen. En del av förklaringen är att svenskar är ganska bra på engelska, men huvudsakligen beror det på den stora invandringen.

Sverige har också gjort det ganska lätt för dem som kommit hit att dra ut på att lära sig vårt språk. Istället för att ställa krav på att man skall kunna språket för att kunna bli medborgare har vi accepterat kraftigt stigande tolkkostnader för det offentliga. Det är dyrt och frustrerande och skapar många situationer som tar tid och kraft, inte minst inom vården. Det faktum att många med svaga språkkunskaper dessutom står långt från arbetsmarknaden innebär färre sammanhang där språket kan erövras.

Foto: PONTUS LUNDAHL / TT

Men nu råder en form av undantagstillstånd. Människoliv är i fara och de räddas genom att information når ut även till personer som inte kan svenska eller som undviker kontakt med myndigheter.

Debattören Nuri Kino, som tidigare gjort stora insatser för att medvetandegöra befolkningen om den svåra situationen i krigets Syrien, förstod tidigt att många inte nås av viktig information. Han har startat kampanjen TellCorona som går ut på att översätta korrekt och oumbärlig information till minoritetsspråk i Sverige. Ett stort ansvar vilar nu på föreningar och församlingar där personer med svag anknytning till svenska informationskanaler möts för att inskärpa budskapet om att isolera personer som hör till riskgrupperna.

Kanske vore det också bra om mer information om de sexton som hittills gått bort förmedlas till allmänheten. Människor är snabba med att sila och anpassa information så att den inte skall gå ut över dem. Somalia är ett av de länder där tuberkulos fortfarande är en farsot och det är inte svårt att tänka sig att det är en del av problembilden nu.

Det är viktigt att detta inte tas som förevändning för att slarva med åtgärderna bara för att man inte har samma bakgrund. I veckan har hela landet uppmärksammats på att stockholmare åkt till Åre för att skida och festa. Det går säkert att motivera med ord om att stödja näringslivet där och att man inte tillhör riskgrupper. Samtidigt kommer våra försök att begränsa smittspridningen att helt gå om intet om alla gör undantag för sig själva.

Solidaritet är lättast i en spegelbild, ju större skillnader det är i ett samhälle desto lättare är det att strunta i andra. Denna kris kommer att pröva redan svaga band mellan grupper som har få gemensamma beröringspunkter. Förhoppningsvis kan det vara en sammansvetsande upplevelse.