GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Kristdemokraterna behöver bli pedagoger

Partiledaren Ebba Busch var ett föredöme för sina partikamrater när hon under riksting i Norrköping höll ett timmeslångt tal utan att tappa tråden eller publiken.
Ledare -på plats • Publicerad 12 november 2021 • Uppdaterad 12 november 2021
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

Närvaro och pedagogiska hjälpmedel bar de avancerade redogörelserna av valfrågorna i hamn. Om partiet i stort kan förklara de valda kärnfrågorna lika bra för väljarna kan man nog förvänta sig ett starkt valresultat.

Det är inte lätt att gå till val på att ta bort vårdregionerna till förmån för en stärkt patienträtt och statlig samordning av vården. För en genomsnittlig medborgare är det svårt att syna vem det egentligen är som bär ansvaret för dålig tillgänglighet i vården. Många reformer har försökt lösa problemen, och det enda man kan vara säker på är att det alltid kan bli värre.

Ebba Busch tog till klossar för att förklara vårdköerna, det är pedagogik som behövs i valrörelsen.
Ebba Busch tog till klossar för att förklara vårdköerna, det är pedagogik som behövs i valrörelsen.
Foto: Jessica Gow/TT

Kristdemokraterna har dock ett starkt kapital i vårdfrågor. Man har hållit blicken på dessa sedan åren i regeringsställning då Göran Hägglund lyckades skära ned vårdköerna genom den effektiva vårdmiljarden. En färsk opinionsundersökning gör gällande att sex av tio väljare stödjer ett förstatligande av vården, men det kommer alltid att vara ett steg ut i det okända. Det krävs mycket övertygande för att få med sig väljarna i det steget.

Gällande vårdköerna så är det en väljargrupp som inte syns. Ebba Busch hade med sig färgglada klossar upp på scen för att visa hur köer vuxit och konstaterade att om alla i kön bodde i samma stad hade det blivit landets fjärde största. Problemet är just att de i vårdkön inte är en samlad grupp, det är –än så länge– inte en identitet som människor samlas kring. Men sveket är trots detta stort. Det handlar om oro, smärta och depression som människor tvingas leva med i strid med löften om tillgänglig vård. Det är inte helt lätt att förmedla till friska, glada väljare.

Liknande pedagogisk förmåga krävs av kristdemokraterna för att förmedla vad partiet bidragit med som oppositionsparti under den gångna mandatperioden. Sällan har så många partier kunnat hävda att de gjort avtryck och sällan har det varit så svårt att granska om det stämmer. Med fyra till fem partier i regeringsunderlaget och med en rad voteringssegrar för oppositionen i riksdagen är bilden minst sagt komplex. Därtill kommer tillkännagivanden och den press som oppositionen satt genom att helt enkelt ta fram bättre reformförslag som plötsligt, utan kommentar tagits in i värmen på Rosenbad.

Ledarredaktionen på plats i Norrköping.
Ledarredaktionen på plats i Norrköping.

Kristdemokraterna har spelat en avgörande roll i att skärpa oppositionsarbetet. Man satte punkt för decemberöverenskommelsen och har tillsammans med Moderaterna fått igenom en budgetmotion i riksdagen. Den motionen stoppade flera felsatsningar från regeringen och band händerna på ministrar som gärna hade ökat utgifterna för deras favoritprojekt.

Ebba Busch sammanfattade partiets existensberättigande som ett idéparti med hjärta för Sverige. Det är ett budskap som mycket väl kan skära igenom och nå ut. Men inför valet krävs en gedigen pedagogisk insats för att förmedla poängerna med partiets valfrågor. Och kanske är det just så här ett idéparti måste närma sig valet: med etisk övertygelse kan man inte väja för de svåra frågorna om man tror att man har rätt.

Jacob SidenvallSkicka e-post