Annons

Kronoberg leder jakten

Självklart skall Kronoberg vara i täten när det kommer till att göra vildsvinskött mer tillgängligt.
Publicerad 24 april 2020
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

Regeringen visar på gott omdöme när länsstyrelsen i Kronoberg nu getts uppdraget att underlätta för jägare som vill kunna sälja vildsvinskött på ett kontrollerat sätt. Vildsvinen ses av många som en plåga, förhoppningsvis kan dessa reformer nyansera den bilden.

Jord- och skogsbrukare i Kronoberg har varit hårt drabbade av vildsvinens framfart. Det finns många markägare i länet, vilket gör det svårt att få till en enhetlig förvaltning av vildsvinsstammen. Den låga andelen jordbruksmark gör också att skadorna på den slår hårt. Det kan också vara en faktor som förklarar varför vildsvinen trivs så bra här. Med denna trivsel har stora skador på trädgårdar och jordbruk kommit. Även i trafiken har vildsvinen blivit en påfrestning, det finns en anledning till att betongsuggor blivit namnet på de stora kompakta klumpar som vi använder för att stoppa bilar från att använda vissa gator.

Annons

Länsstyrelsen i Kronoberg har god vana av att hantera vildsvinsfrågor och det är därför naturligt att de skall leda det nationella arbetet för att få till ett smidigt system för försäljning. Man kan också tänka sig att den relativt nytillträdda länshövdingen Maria Arnholm med bakgrund inom Liberalerna kan styra arbetet i en riktning som gör att systemet utformas på ett användarvänligt sätt, med minsta möjliga byråkrati.

Foto: JOHAN NILSSON / TT

Vildsvinskött är en värdefull råvara om det tas till vara på rätt sätt. Det är ett förtroende som ges jägarkåren, men också en kvalitetsmärkning: jägarna har en viktig roll i samhället och förvaltningen av naturvärden. Den signalen har också skickats ut från flera kommuner som börjat ta in vildsvinskött på matsedeln inom offentlig sektor.

Länsstyrelsen skall nu ta fram ett register som man som jägare kan anmäla sig till om man vill kunna leverera vildsvinskött till handeln och direkt till konsumenter. Man skall också kartlägga anläggningar som lever upp till kraven för säker livsmedelshantering för att se till så att det kött som finns inom systemet håller måttet.

Vildsvinsjakten är inte lätt, delvis då viltet ganska nyligen blivit så vanligt att flertalet jägare i södra Sverige fått tillgång till det. Jaktformerna är också under utveckling. I arbetet med att koppla greppet om vildsvinsförvaltningen bör man undersöka hur olika jaktformer påverkar stammen. Med bättre kunskapsläge kan man lämna större ansvar till markägare och jägare att komma överens om en god förvaltning. Då blir det också lättare att ta hänsyn till lokala förutsättningar.

De lokala förutsättningarna är också nyckeln till att få till en smidig och självgående försäljning av vildsvinsköttet. Om Länsstyrelsen i Kronoberg lyckas utforma detta system på ett bra sätt kommer en ny form av lokalproducerad råvara att göras tillgänglig för konsumenter. Det styrker landsbygden att kunna ta vara på de resurser som ändå finns där.

Jacob SidenvallSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons