GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Lagrådet gav inte fri lejd

Strandskyddet har inte beretts på ett bra sätt och öppnar nu för konflikt mellan regeringens stödpartier.
Ledare • Publicerad 20 december 2021
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

I veckan meddelade Lagrådet att regeringens proposition om ett omformat strandskydd inte håller måttet. Rådet har som uppgift att se till så att de ändringar som görs i våra lagar inte gör så att lagarna fungerar sämre eller får oönskade effekter.

Ändringar i strandskyddet har hamnat högt upp på agendan genom Centerpartiets förhandlingar med Socialdemokraterna och Miljöpartiet när dessa bildade gemensam regering. Målet var att införa en dispens från strandskyddet för att gårdar och byar på landet skall kunna utvecklas utan att behöva ta hänsyn till små vattendrag. Det är en välkommen uppdatering, det finns exempel på rent löjeväckande fall där strandskyddet satt stopp för utveckling av näringsverksamhet på landsbygden.

Regeringsunderlaget omförhandlas när strandskyddet inte kunde ändras utan problem.
Regeringsunderlaget omförhandlas när strandskyddet inte kunde ändras utan problem.Foto: Anders Wiklund/TT

Lagrådets avgörande invändning rör den här gången frågan om fri passage. I beredningen av det nya strandskyddet har man inte bemödat sig om att skriva in denna princip, samtidigt som man avsett värna om den. Det är inte lyckat och får sägas vara ett exempel på just det som Lagrådet skall leta rätt på: oväntade effekter av nya lagförslag.

Frågan om strandskyddet var så viktig för Centerpartiet att den avgjorde valet av statsminister: Magdalena Andersson röstades fram då hon och Miljöpartiet lovat att fortsätta driva frågan om dispens från strandskyddet. Men den rödgröna regeringen finns inte längre och efter Lagrådets kritik fann det nya oppositionspartiet Miljöpartiet en chans till nya förhandlingar.

Det hör inte till vanligheter att Miljöpartiet tar så allvarligt på Lagrådets utlåtanden. När Miljöpartiet satt i regeringsställning tog man fram ett antal propositioner som kritiserats av lagrådet. Den mest minnesvärda är förstås den tillfälliga gymnasielagen som ansågs vara godtycklig och särbehandlande. Men den kritiken tog man lätt på då.

Med en ny omförhandling av strandskyddet mellan Centerpartiet, Socialdemokraterna och Miljöpartiet finns förstås risken att Centerpartiet får se sina ansträngningar gå om intet. Miljöpartiet har inte lång tid kvar till valet och lär satsa allt på att värna om sina kärnväljare. Och då måste man vara tuffast i miljöfrågor. En seger på detta område skulle betyda mycket. Med tanke på att Centerpartiet avgjorde till fördel för den borgerliga oppositionens budget skulle det nog också kännas bra av rent taktiska skäl.

Här finns alltså två partier som har kärnväljare som är djupt involverade i frågan, och dessutom står på var sin sida. Vill man vara dramatisk kan man säga att kampen står om själen både i Centerpartiet och Miljöpartiet. Det är klart att väljarna har förståelse för om deras linje inte vinner, så fungerar demokratin. Men de lär inte acceptera att någon lägger sig platt i en ny vända av förhandlingar.

Misslyckandet i beredningsarbetet var det som öppnade för denna omförhandling men kan också bli det som avgör den. Socialdemokraterna måste lägga tid på att bearbeta förslaget för att det skall kunna bli lag. Det kan uppfattas som allt för mycket arbete på en process som syftar till att hålla Centerpartiet på rätt sida röstningsgränsen.

Jacob SidenvallSkicka e-post