Annons

Lämplig eller olämplig partistorlek?

Hur många partier är ”lämpligt” att ha i riksdagen? Statsvetaren Sören Holmberg ger ingen exakt siffra men vet i alla fall att det inte bör vara för många olika partibeteckningar i riksdagens plenum.
Ledare • Publicerad 5 mars 2021
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

Frågan ställdes till honom för några dagar sedan med anledning av att Novus tänt varningslampor för tre av partierna som alla i den senaste mätningen placerat sig runt fyraprocentsspärren.

Annons

Holmberg konstaterar att det är mycket stödröster på gång och att det ju är strategiska röster. Det bästa vore om sådant sopades ut ur riksdagen så att större partier fick ha ”sina” röster och det dessutom blev lättare att regera. ”Det vore en fördel ur demokratisk synpunkt och för funktionaliteten när det gäller demokrati om vi hade färre partier i Sverige”.

Dagens Nyheter var i en ledare inne på samma linje förra veckan och pekade på småpartiernas existens som ett problem för systemet.

Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / TT

Ingen vill dock ta steget att förorda en höjning av fyraprocentsspärren. Frågan är varför. Det skulle ju vara det effektivaste sättet att få det resultat de tycker vore mer demokratiskt funktionellt. Men eftersom de nu inte gör det får man gissa att de tänker sig någon annan lösning på problemet och det kan ju inte gärna vara annat än att det bildas opinion för att inte rösta på mindre partier – just för att dessa är mindre.

Man kan ställa den omvända frågan också: hur få partier är lämpligt att ha? Två förstås enligt den här logiken. Då blir det alltid majoritetsregering. Det allra bästa vore ur effektivitetssynpunkt om de två sedan bildade en samlingsregering och tuffade på. Vilka långsiktiga beslut vi skulle få! Ingen som kunde trassla till någonting.

Allra minst väljarna.

Visst, de har inte direkt fel. För många småpartier ställer onekligen till det. Men det finns alltid en sorts krångel som är fästad vid en viss form för utövande av demokrati och vi har valt den här formen. Vi kan välja en annan form av parlamentarism – eller slopa den parlamentariska principen helt. Men det är inte så att krångel inte kommer att infinna sig för det. Perfekta system finns inte.

”Effektivt regeringsstyre är endast ett av flera värden en demokrati tänks ta tillvara”

Att vi har många små partier är inte bara av ondo. Dels fungerar de som en demokratisk pysventil för väljare som inte befinner sig i mittfåran och annars kanske hade vänt hela systemet ryggen. Dels vittnar deras existens om att de större partierna faktiskt inte är så representativa som de skulle kunna vara och det är – eller borde vara – värdefull information.

Det som ur statsvetarperspektiv ter sig som effektiv demokrati behöver inte vara en god demokrati. Effektivt regeringsstyre är endast ett av flera värden en demokrati tänks ta tillvara. Representativitet är ett annat. Om de krockar må det vara hänt.

Eller så tycker man att priset för den där krocken är för högt. Det kan det vara. Men säg då hellre det rakt ut – att vi skulle behöva höja tröskeln till riksdagen. Och argumentera öppet för det.

Fredrik HaageSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons