GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Lärdomar från en moské

En del elever funderade alltså på att sjukskriva sig. Uttryck som ”väldigt kränkande” blixtrar över Svea rike. Och på sociala medier kokar det. Ja, de där elevernas moskébesök i Växjö har har blivit en riksnyhet. Eleverna hade nämligen uppmanats att klä sig anständigt och flickorna att ta på sig ”sjal eller halsduk” under besöket.
Ledare • Publicerad 18 november 2022
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

Man kan tänka sig rätt höga suckar från skolledningen på Växjö Fria Gymnasium. Att klasser prompt skulle undvika att göra studiebesök just på moskéer vore ett rätt så konstigt beslut. Men moskéernas personal har inte bett om att få ta emot elever, de tar sig tid av välvilja, precis som när kyrkor och synagogor öppnar portarna. Alla dessa religiösa rum har sina besöksföreskrifter. I en del tar man av sig skorna, männen tar på sig en kippa eller tar av sig huvudbonad. I en del skall man tvätta händerna, i andra inte.

Och i det sammanhang Växjöeleverna skulle besöka tar bland annat kvinnor på sig en sjal.

Det är framför allt det som fått propparna att gå. Att tvingas. Och att det bara är ena könet. Och en sjal. Flera protester har handlat om ett förmodat brott mot jämställdhet, andra om en förmodad smyganpassning till islam.

Men om något visar väl reaktionerna snarare hur viktigt det är att elever verkligen går på sådana studiebesök och lär sig något. Inte underkastar sig utan lär.

Foto: Amr Nabil

I det här fallet understryks till exempel att det inte bara är biologin som sorterar män och kvinnor utan även många seder och riter. Sekulära doktriner om likhet och symmetri har sina begränsningar och de gör om inte annat halt vid tröskeln till heliga platser. Besöksföreskrifter behöver inte vara rationella i modern svensk mening men de har heller inte det anspråket. Det har väl egentligen inga religiösa påbud.

”Sekulära doktriner om likhet och symmetri har sina begränsningar och de gör om inte annat halt vid tröskeln till heliga platser.”

För många unga svenskar verkar det vara en främmande tankevärld. Inte endast de religiösa doktrinerna som sådana utan även själva tanken att det skulle finnas utrymmen och situationer där det finns andra heligheter än Jag och Rättvisa, och som till och med tillåts trumfa dem.

Nu är det förstås känsligt med just sjal. Kvinnor i Iran sätter just nu sina liv på spel för att få slippa. Men det hade inte behövt vara värre än att de flickor som känner sig för besvärade slipper vara med under det besöket. Det går att vara pragmatisk. Även om det är nyttigt för svenska elever att lära sig att religioner inte måste vara kravlösa.

Och visst, det är förstås beklämmande detta att skolan har uppmanat eleverna att klä sig ”anständigt” – beklämmande att uppmaningen behövs, inte att den skulle vara kränkande. Det är den inte. Anständig klädsel är rimligtvis något som skall kunna förväntas oavsett om det handlar om moské eller klassrum.

Fredrik HaageSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Smålandsposten och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.