GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

LAS-besked i rätt tid

För politiken kunde inte LO:s beslut om den moderna LAS-reformen komma mer lägligt. Kanske räddade det både statsministern och Centerpartiet.
Ledare • Publicerad 11 november 2021
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

LO har anslutit sig till den nya lagen om anställningsskydd (LAS). Det är en händelse som bär med sig många icke-händelser: utan anslutning skulle förhållandet mellan arbetsgivarorganisationer och fackförbund börja knaka. På längre sikt, och vid sämre konjunktur, skulle konflikterna kunna skada företag och anställningar i Sverige på ett mycket allvarligt sätt. Alltså, en icke-händelse att fira.

Parternas överenskommelse närmade sig redan förra hösten när Kommunal och Metall bröt sig loss från LO:s förhandling och förhandlade fram egna lösningar i linje med den nya utformningen av LAS. Den positiva utbrytningen gav hopp om att parterna skulle kunna samsas, men kanske fick det också effekten att ett par av medlemsförbunden nu valt att inte gå med i LO:s anslutning.

När majoriteten av LO-förbunden gått med på ny LAS får det politiska konsekvenser.
När majoriteten av LO-förbunden gått med på ny LAS får det politiska konsekvenser.Foto: Duygu Getrien/TT

Med LO:s anslutning till avtalet försvinner den politiska pressen på parterna, de fyra LO-förbunden som inte ansluter kan nog lugnt framhärda och därmed komma med krav på särbehandling. Det är förstås en mycket besvärande situation för Svenskt Näringsliv som redan tagit flera steg framåt för att få till uppgörelsen. Men på sikt kan det förstås också innebära att LO tappar i inflytande.

Fram tills nyligen var Hamnarbetarförbundet en av få x-faktorer i den svenska avtalsrörelsen. Om de sista LO-facken inte följer sin moderorganisation är det inte otänkbart att man får se internkulturen utvecklas i egen riktning tills samarbete blir omöjligt. Då är den svenska modellen plötsligt inte så funktionell längre.

För politiken är gårdagens besked förstås en väldigt god nyhet. Moderniseringen av LAS kommer att göra skillnad på dagens arbetsmarknad. För Centerpartiet är detta en konkret och stor framgång som underlättar för många företagare i landet. Gårdagens beslut kommer att stärka partiet inför valet och vara ett handfast resultat från det utskällda samarbetet med den rödgröna regeringen.

Med stor sannolikhet påverkar beskedet också den just nu pågående synkroniseringen av Centerpartiet, Vänsterpartiet och Socialdemokraterna. Magdalena Anderssons tillträde som statsminister hänger på en röst och Vänsterpartiet har valt att ställa krav på politiska reformer för att ställa sina röster till förfogande. Med ett positivt besked från arbetsmarknadens parter lär Centerpartiets företrädare bli mindre intresserade av att sätta sig på tvären för att plocka segrar inför valet.

För nu är det inte lång tid kvar. Den som kan ser till att positiva reformer kan förknippas med dem. Bortom den växande men inte dominerande grupp väljare som dagligen följer och utvärderar politiken finns en stor grupp som vill kunna gå till valstugan och få framgångarna i punktform. Efter åtta år av mycket snårigt regeringsarbete där oppositionen skördat flera förtäckta framgångar är LAS-reformen en av de lättaste att formulera i ett spontant möte på stan.

Jacob SidenvallSkicka e-post