Annons

Lås upp bostadsmarknaden

Miljöpartiet röstar nej om bostadsminister Stefan Attefall (KD) lägger fram förslaget om enklare regler för andrahandsuthyrning av bostadsrätter.
Ledare • Publicerad 4 oktober 2012

”Det är ett misslyckande för alliansen när ett av deras få bostadspolitiska förslag med stor säkerhet hamnar i papperskorgen.”, deklarerade språkröret Åsa Romson på SvD Brännpunkt för ett par veckor sedan, efter att andra oppositionspartier redan sagt nej. Men vem förhindrar egentligen en lyckad bostadsmarknad, om inte en opposition som vill rösta ner ett noga utrett förslag till hur befintliga bostäder kan råda bot på den mest akuta bristen?

Förslaget som uppmuntrar privatpersoner att hyra ut sin bostadsrätt har baserats på delbetänkandet i en statlig utredning som överlämnades till regeringen i våras. Huvuddragen är att bostadsrättsinnehavaren själv ska kunna besluta om uthyrning och att hyressättningen vid privatuthyrning ska bli friare.

Annons

I SvD i går bad Attefall oppositionen att tänka om, och redde ut missförstånd. Exempelvis kommer styrelsen fortsatt att kunna säga nej om det finns godtagbara skäl. Paradargumentet mot enklare uthyrning har varit att en bostadsrättsförening försvagas av andrahandsuthyrning. Den som har en bostadsrätt har emellertid ett eget intresse av att föreningen är stabil, för att värdet inte ska minska, och det försvinner ju inte bara för att en andrahandshyresgäst flyttar in.

Det rör sig om lägenheter som i dag står tomma. Och det, om medgivande att hyra ut ens finns, för att det är en förlust att hyra ut till en summa som inte täcker räntor på lån och månadsavgift, eftersom hyrorna regleras efter hyresrätter där varken räntor eller amorteringar finns med i bilden.

Miljöpartiets misstag är att de sätter de förenklade reglerna om andrahandsuthyrning i motsatts till andra åtgärder. Ingen har dock påstått annat än att det är en lösning som på kort sikt kan tillgängliggöra bostäder. På lång sikt krävs fler renoveringar av regelverken på bostadsmarknaden, bland annat behövs marknadsmässiga hyror för att fler företag ska ha råd att bygga bostäder.

Attefall var också intervjuad i Dagens Nyheter i går och uttryckte där en förhoppning, något som dock inte funnits med i årets budgetsamtal, om att sänka reavinstskatten för att underlätta för folk som vill flytta. Den orörliga bostadsmarknaden är ett problem såväl för unga som vill flytta hemifrån, som för bostadsrättsinnehavare som vill flytta dit jobben finns.

Förenklingar måste till. I dag är det inte bara besvärligt att sälja, utan det går knappt att hyra ut en bostadsrätt vitt. Attefall skriver i SvD att regeringen är beredd att diskutera enskildheter i förslaget. Oppositionspolitikerna däremot, skapar låsningar som bidrar till fortsatt bostadsbrist.

Amelie Langby
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons