Annons

Läsning för nya världar

I sommartider som dessa har säkert ett flertal svenskar suttit med en eller flera böcker under semestern. Förhoppningsvis har även en och annan skönlitterär bok slunkit ned. Skönlitteraturen är fantastisk, och att läsa skönlitterärt borde uppmuntras ännu mer.
Ledare • Publicerad 16 augusti 2021
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

Regelbunden läsning av skönlitteratur hjälper den språkliga utvecklingen. Man får ett större ordförråd och kan förbättra sina läs-och skrivkunskaper. Man kan dessutom bli bättre på både kreativt och kritiskt tänkande. Det finns också indikationer på att skönlitterär läsning kan göra en mer tolerant och minska ens fördomar. Det finns även studier som pekar på att läsning kan vara effektivt mot stress och hjälpa människor varva ned.

Annons

I en tid som fortsatt kantas av restriktioner och några återstående resehinder är skönlitteraturen ett perfekt sätt att resa i både tid och rum utan att röra sig ur fläcken. Skönlitteraturen öppnar upp världar man annars omöjligen hade kunnat besöka eller uppleva. Den kan hjälpa en förstå tidskontexter och epoker på ett sätt man annars inte hade kunnat genom att bara lära sig rena fakta. Det kan hjälpa en sätta sig in i huvudet på människor man annars inte hade förstått. Man slukas upp på ett annat sätt och erbjuds en djupare möjlighet att involveras och ryckas med som läsare. Det kan också vara ett mer lättsmält sätt att introduceras till att lära sig om nya saker och koncept.

Foto: Leif Blom/TT

Vi lever dessutom i en tid där det finns en lyxigt stor mängd böcker att välja och vraka mellan. Att läsa skönlitterärt hjälper en att dyka ned i en värld där man kan upptäcka mängder av intelligenta, kreativa och fascinerande författare vars alster ibland format en tidsålder och en generation. Man kan inspireras av deras fantasi, språkliga begåvning, berättarförmåga och särskilda stil. Man får följa med när de skildrar sin samtid eller rentav tar oss till helt nya och påhittade världar. Allt detta finns till en oftast överkomlig slant eller helt gratis. Det är en fantastisk förmån att få ta del av.

Läsningen av skönlitteratur kan binda samman människor från alla håll i världen och olika tidsåldrar. Det är fantastisk att tänka på hur man själv kan underhållas och beröras av exakt samma verk som underhållit och berört någon för rentav hundratals år sedan, eller någon på andra sidan jordklotet. Det kan skapa gemenskaper och bygga broar.

”Man får följa med när de skildrar sin samtid eller rentav tar oss till helt nya och påhittade världar.”

Som förälder kan man tidigt introducera sitt barn till denna fantastiska värld genom högläsning. Högläsning för barn har många fördelar. Det kan stimulera barnets kommunikationsförmåga, ordförråd och fantasi. Det kan även hjälpa barnet inför dess senare skolgång och skapa tätare band mellan förälder och barn. Många av oss kan säkert även idag minnas flera av de böcker våra föräldrar läste för oss. Skönlitteraturen kan forma och påverka oss genom många stadier av livet. Det är fantastiskt vackert.

Summa summarum så borde vi alla helt enkelt läsa ännu mer skönlitterärt. Skönlitteraturen förtjänar stora mängder beröm och engagemang. Det finns så många fantastiska skönlitterära böcker därute som väntar på att bli lästa och upptäckta. Det i sig är en stor rikedom. Trevlig läsning!

Evin BadrniyaSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons