GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Låt inte kön avgöra valet

Just nu spekuleras det vilt om vem som skall bli Socialdemokraternas nya partiledare och i förlängning Sveriges nya statsminister. Vissa röster kräver att denna person borde bli en kvinna. Men att reducera frågan till kön gör alla en otjänst.
Ledare • Publicerad 23 augusti 2021 • Uppdaterad 25 augusti 2021
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

Den Aftonbladet-märkta ledarskribenten Jonna Sima skrev raskt efter Löfvens avgångsbesked att det var dags för en kvinna och att Socialdemokraterna skulle ta chansen att skriva historia genom att välja Magdalena Andersson. Hennes kollega Anders Lindberg instämde och menade att Ulf Kristersson skulle behöva gå till val på att ”avsätta landets första kvinnliga statsminister”. Liknande krav har kommit från S-kvinnor och före detta socialdemokratiska riksdagsledamöter.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Men varför reducerar vissa så kallade feministiska röster politiker som bland annat Magdalena Andersson till en könstillhörighet till denna grad? Magdalena Andersson är ju utan tvekan en av regeringen Löfvens mest meriterade ministrar. Som ung tog hon 1992 examen från Handelshögskolan. Därefter bedrev hon även studier under kortare tid i Wien och vid Harvard i USA. Hon påbörjade även en forskarutbildning som dock inte avslutades. Efter sina studier undervisade hon deltid vid Handelshögskolan. Därefter har hon tjugofem års erfarenhet inom politikens värld.

”Magdalena Andersson är ju utan tvekan en av regeringen Löfvens mest meriterade ministrar.”

Det är tydligt att Andersson har ett bastant curriculum vitae som får de flesta av hennes kollegor inom socialdemokraternas toppskikt att blekna i jämförelse. Dessutom är hon mer uppskattad än sina jämförbara kollegor. När Novus mätte förtroendet på statsråden i regeringen Löfven i våras låg Magdalena Andersson som ohotad etta. Hon mätte till och med högre än statsministern själv.

Detta skall inte ses som något blint hyllningstal till Magdalena Andersson. Hennes ibland onyanserade retorik, överdrivna förtjusning i skattehöjningar och bristande prestationer när det exempelvis rör Sveriges illabådande arbetslöshetssiffror kommer ligga henne till last. Men det är just prestationer, visioner och egenskaper vi borde prata om när vi diskuterar huruvida hon ska bli ny partiledare och statsminister. Inte kön.

Huruvida vi haft en kvinnlig statsminister eller inte är heller inget definitivt utslag på graden av jämställdhet i landet. Kvinnorna dominerar just nu i högre utbildning, bland partiledarna, i de politiska ungdomsförbundens ledarskap, i myndighetsvärlden och på departementen i regeringsvärlden. Att vi en dag kommer få en statsminister som händelsevis är kvinna är bara en tidsfråga.

Det är förminskande och rentav fånigt att reducera en politiker till ett kön och därefter använda detta som argument till huruvida de skall få inneha tunga politiska poster eller inte. Det är också ohederligt att låtsas som Ulf Kristersson vore någon antifeministisk elaking ifall han skulle aspirera på att utmana en eventuell socialdemokratisk kvinna om statsministerposten. Väljare vare sig skall eller vill rösta på kön. De skall rösta på ledarskap och politik.

Den svenska politiska sfären innehåller många smarta och kompetenta kvinnor. Dessa kvinnor bör just få ses som de egna individer de är och inte någon representant för ett kön. De bör få ses för sina meriter, kunskaper och visioner. De bör inte bara vara brickor i något kvoteringssuget spel. För det är det som är jämställdhet. Svårare än så är det inte.

EVIN BADRNIYA

Evin BadrniyaSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Smålandsposten och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.