Annons

Låt klassningen stanna i Bryssel

Under onsdagen presenterar EU den förordning där olika typer av verksamheter definieras som hållbara eller ej. Det handlar om en så kallad taxonomi som i grunden inte är mycket mer än signalpolitik. Men vilka industrier som klassas som hållbara kommer skifta storinvesterares fokus de kommande åren och vart EU:s fondpengar går till.
Ledare • Publicerad 21 april 2021
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

Det är ett spel med höga insättningar. I potten ligger investeringar i miljarder som under det senaste året också coronafonden med dess delmål av gröna investeringar kunnat räknas med. Huvudfokus ligger vid att minska utsläppen av växthusgaser så snart som möjligt. Senast 2050 skall unionen vara klimatneutral. Men hur det skall ske är omtvistat.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Det största steget som världen kan göra för att minska utsläppen är att fasa ut olja och kol ur energiproduktion. Det är en allmän hållen självklarhet vid det här laget. Men vad man skall ersätta det med är desto mer omtvistat. Miljörörelsen vill gärna se helt förnyelsebart utan någon förbränning. Men det är långt kvar till det ens blir tänkbart för Sverige, som redan kommit en bit på vägen.

Annons

Effektivaste källorna för att ersätta olja och kol med är sådant som naturgas och kärnkraft. Men dessa energislag har av olika skäl ett stort motstånd emot sig. Att göra sig beroende av gas, från länder som Qatar och Ryssland, är inte något Europa borde satsa på. Tyskland och vissa länder i Östeuropa har dock gjort det valet. De har försökt få med naturgasen i EU-direktivet.

Det andra stora energislaget där det finns potential att växa är kärnkraften. I Sverige gör vänstern vad man kan för att begrava det alternativet och det ser liknande ut på EU-nivå. I det osannolika scenariot att kärnkraft skulle ges grönt ljus för investeringar skulle det kunna betyda en ny våg av satsningar på kärnkraft. Men det lär hur som helst vara andra länder än Sverige som kommer utveckla kärnenergins potential i framtiden.

Den stora frågan i Sverige har varit om skogsbruk och bioenergi skall klassas som hållbart. Dagens Nyheter har den senaste tiden försökt utmåla bioenergin som en stor miljöbov. Det fick i sin tur Centerpartiets ledning att gå i försvar för skogsbruket och energislaget på DN Debatt (20/4).

”Risken är att EU-kommissionen dömer ut svenskt skogsbruk som en dålig investering.”

Risken är att EU-kommissionen dömer ut svenskt skogsbruk som en dålig investering. Såväl skogen som källa till råvaror och energi är viktiga komponenter till en mer hållbar ekonomi. Inte bara i Sverige utan i också andra delar av världen eftersom mycket av trävarorna går på export.

Om förslaget om taxonomin nu landar fel finns det inte mycket som går att göra. EU-parlamentet och representanter från medlemsländernas regeringar kommer kunna anta listan som föreslås eller förkasta den.

Som maktbalansen ser ut inom EU finns det lite som talar för att byråkraterna tar hänsyn till den svenska skogsekonomin. Om så blir fallet borde det vara en enkel sak för regeringen och parlamentarikerna att rösta ned förslaget.

Pontus WesterholmSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons