Annons

Låt lagen misslyckas

Pandemiåret 2020 är kanske inte rätt tidpunkt att börja hålla hårt i slantarna, stödpengar har rullat som aldrig tidigare. När det gäller Växjö kommun och vissa idrottsföreningar verkar tidpunkten dock aldrig bli den rätta.
Publicerad 1 oktober 2020
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

I dagarna kom besked om att kommunen har lovat att avskriva ett lån på drygt en miljon till en fotbollsklubb i staden för att den skall kunna uppvisa ett positivt ekonomiskt resultat för Svenska Fotbollsförbundet och därmed få behålla sin elitlicens.

Kommunstyrelsen ordförande Anna Tenje (M) motiverar avskrivningen av lånet med att kommunen och skattebetalarna skulle drabbas av en hårdare ekonomisk smäll om föreningen tilläts gå i konkurs. Ett perspektiv som föreningen förmätet redan framfört i samband med att man ansökte om att få lånet avskrivet. Och visst stämmer det. Växjö kommun har nämligen de senaste åren gjort allt för att klubben skall klara sig.

Foto: JONAS LJUNGDAHL
Annons

Ja, det handlar om Växjö DFF, och ja, det går att hävda att kommunen sedan 2016 gjort dåliga ekonomiska val för att forcera fram damfotbollen på ett sätt som det inte funnits täckning för. Men den här texten handlar inte om damfotboll, utan om kommunekonomi. Redan för fyra år sedan var klubben konkurshotad och har sedan dess haft usel ekonomi. Då gav kommunen föreningen ett bidrag på fyrahundratusen kronor. Dåvarande ordförande för kultur- och fritidsnämnden Eva Johansson (C) uttryckte att ”Det finns inte på kartan att de skulle få gå i konkurs. Jag kan inte ha det på samvetet.”

Samma år köpte kommunen föreningens klubbstuga för över två miljoner kronor och hyrde sedan ut den till kultur- och fritidsförvaltningen som i sin tur lät DFF hyra delar av stugan i andra hand. Skillnaden mellan de två hyrorna var hundratusen kronor för året. Totalt fick klubben det året över sjuhundratusen kronor i bidrag.

När klubben 2018 tog sig till näst högsta serien fick man en penninggåva på drygt en miljon kronor som grattis av kommunen. Sådant ser man sällan i andra sammanhang. Vid samma fullmäktigemöte beslutades också om sjuhundrafemtiotusen kronor i stöd under tre år, samt ett lån på en och en halv miljon kronor. Klubbens dåvarande ordförande Ove Dahl, tidigare kommunchef, var övertygad om att näringslivet skulle ta rygg på kommunen. Men de ekonomiska problemen har fortsatt.

Så sent som i början av september ställde kommunen upp med ett investeringsbidrag på två och en halv miljon kronor för att Öster och DFF skulle kunna installera nya LED-skyltar på Visma Arena och få in mer sponsorpengar, något som Anna Tenje hade höga förhoppningar om ”Det här blir ett första steg för att verkligen skapa nya möjligheter för Växjö DFF, och även Öster för den delen. Det här gynnar båda klubbarna väl. Nu får Växjö DFF den här hjälpen till en riktigt bra omstart och nytändning. Jag tror det kommer räcka väldigt långt.”

Det räckte inte långt, och det är dags för Växjö kommun att se över sitt förhållande till idrotten. Man kan inte som kommun göra sig beroende av att elitsatsningar skall falla väl ut, eller som i fallet med DFF, driva på en elitsatsning. Sådana spekulationer får andra ägna sig åt. Talet om att kommunen skulle förlora mer på att DFF går i konkurs borde vara en väckarklocka om att man satsat för mycket på den här verksamheten, man kommer inte upp ur ett hål genom att fortsätta gräva.

Jacob SidenvallSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons