GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Låt lärarna vara trygga

Svenska lärare gör dagligen många ovärderliga insatser. Tyvärr finns det tendenser som pekar på att våld, hot och trakasserier mot lärare är ett växande problem i dagens Sverige. Detta behöver åtgärdas.
Ledare • Publicerad 29 juli 2021
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

I Lärarförbundets enkät från 2018 uppgav var femte lärare att de upplevde oro för att bemöta hot, våld eller trakasserier på sin arbetsplats. Enligt Arbetsmiljöverket dubblades antalet anmälningar om våld och hot i skolan mellan 2014 och 2019, och merparten av dessa rörde hot och våld mot lärare. År 2021 publicerade Lärarförbundet en rapport, ”När tryggheten brister”, som visade att tjugoåtta procent av högstadielärarna och tio procent av gymnasielärarna hade utsatts för en hotfull situation flera gånger de senaste åren. Sexton procent av högstadielärararna vittnade om att de utsatts för fysiskt våld. I exempel från rapporten berättar några lärare om hur elever sparkat dem i magen, kastat en stol på dem och spottat på dem.

Foto: Heiko Junge/NTB scanpix/TT

Men det rör sig inte bara om hot och våld från elever. Var femte högstadielärare och var tionde gymnasielärare har utsatts för verbalt våld från vårdnadshavare. I de mer extrema fallen kan man även lyfta fjolårets reportage i Göteborgs-Posten om hur lärare på en skola i Hammarkullen hotades av elever och även av släktingar och anhöriga till elever, som hade stort våldskapital. Lärare hade i värsta fall misshandlats med cykelkedjor och behövde bära larm (Göteborgs-Posten, 22/10).

Allt detta i sig är fruktansvärt. Alla lärare borde få känna sig trygga på sin arbetsplats. Incidenter som dessa orsakar stress hos lärarna och stör undervisningen. Enligt Lärarförbundet har situationen med våld dessutom resulterat i att sexton procent av gymnasielärarna och fjorton procent av högstadielärarna funderar på att lämna sitt yrke. Det är redan stor brist på lärare och lärarbristen förväntas öka markant de kommande åren. Enligt SCB kan det år 2033 saknas över 45 000 behöriga lärare i svensk skola om inte bristen åtgärdas och fler lärare utbildas. Om man ska behålla existerande lärare och samtidigt lyckas locka fler till läraryrket, måste man få bukt med detta.

Inledningsvis är det viktigt att skolorna prioriterar en god arbetsmiljö. Det är av stor vikt att skolor anmäler och hanterar incidenterna när de sker. Det krävs även en mer noggrann översyn av det preventiva arbetet, så både skolor och lärare står bättre rustade inför att förebygga och hantera hot och våld. Skolorna behöver även fler vuxna på plats, så att en lärare så långt det går inte ensam skall behöva hantera en hotfull situation.

”Trakasserier, hot eller våld mot lärare borde få tydligare konsekvenser.”

Det borde ses som en självklarhet att eleverna och deras vårdnadshavare visar lärare erforderlig respekt. Trakasserier, hot eller våld mot lärare borde få tydligare konsekvenser. Medel som avstängningar och omplaceringar av elever borde i högre grad användas. Ordningen på skolor måste förbättras och tillmätas större betydelse. Lärarens auktoritet behöver stärkas och markeras tydligare. Skyddet för enskilda lärare bör stärkas.

Det går inte att överdriva hur otroligt viktiga lärare och deras arbeten är. Även om en majoritet av lärare lyckligtvis inte upplever dessa problem, är det för många som tyvärr gör det. Det kan aldrig accepteras. Alla lärare förtjänar att vara trygga på jobbet.

EVIN BADRNIYA

Evin BadrniyaSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Smålandsposten och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.