Annons

Låt sport vara sport

Under antiken var de olympiska spelen hårt hållna. Endast greker fick vara med. Men det där höll inte alltid. Kejsar Nero ville absolut vara med i de spel som hölls 67 e kr. Han mutade till sig en plats. Och när han ändå var igång och mutade (eller hotade) såg han till att föra en tiospannsvagn i loppet där endast fyra hästar var tillåtna. Han sägs ha trillat av och gjort sig rätt illa, men domarna gav honom segern i alla fall. Han var säkert nöjd. Det viktiga var att demonstrera Roms makt och pondus för den grekiska världen.
Ledare • Publicerad 22 juni 2021
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

Flera hundra år före honom hade Alexander den stores far Filip II trängt sig in i samma ärende. Makedonierna betraktades inte som riktiga greker. De talade en grekisk dialekt men ansågs allmänt vara råa busar som inte hörde hemma i övärldens gemenskap. Men när Filip II väl hade säkrat sitt herravälde över de grekiska staterna hade han behov av att etablera legitimitet och där var makedonskt deltagande i de olympiska spelen en huvudnyckel. Han såg noga till att makedonier släpptes in och fick tävla såsom greker.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Och så vidare. Är det någon som tror att idrott och politik inte hör ihop så se bara på historien. Eller närhistorien, som OS i Berlin 1936 – eller den annalkande OS i Peking.

Annons

Eller se på på vårt pågående EM i fotboll. Europa är den kanske mest välmående och demokratiskt stabila världsdelen som finns. Men inte ens här fredas sporten från politiska korståg som tänks vara så viktiga att de trumfar folks vilja att se på fotboll. Folkfesten blir bara rekvisita för något högre, viktigare.

Ett lag går ned på knä för att visa sitt stöd för Black lives matter och publiken buar. En aktivist från Greenpeace kraschar med sin motordrivna paraglider och skickar två personer till sjukhus. Uefa tvingar Ukraina att slopa lagets tröjor med orden ”Ära till hjältarna” som använts vid antiryska protester.

”Till exempel har man i stort sett lyckats med att avpolitisera den internationella idrotten”

Inget av det där orsakar särskilt mycket mer än allmän misstämning.

En del saker blir faktiskt bättre genom historien. Till exempel har man i stort sett lyckats med att avpolitisera den internationella idrotten. Vid vissa principiella smärtpunkter är det svårt, ibland omöjligt. Men på det stora hela taget har man vårdat idrotten som en plats för ren spänningslek och, om man så vill, glad nationalism.

Som sagt, det kan vara omöjligt. Om en regim beter sig som den i Belarus kan man till exempel med fog ifrågasätta dess plats på internationella idrottsarenor, av rent politiska skäl. Men då vore situationen att ett grönt ljus för deltagande i sig är politisk – i form av en legitimering av Belarus regering. Man står inför en tvungen politisk valsituation.

Så undantag finns. Men för sportens skull bör de verkligen hållas som undantag.

Fredrik HaageSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons