Annons
Ledare • Publicerad 14 mars 2006

Nu kräver folkpartiet med Maurio Rojas i spetsen att Migrationsverket ska läggas ned. I deras asylpolitiska rapport ges en rad kritiska synpunkter på verksamheten liksom förslag på nyordning. De lyckas dock inte övertyga varför en nedläggning skulle vara motiverad. Reformering hade varit ett bättre ord. Men det skakar väl inte om lika mycket och ger kanske inte heller en helsida på Dagens Nyheters debattsida. I rapporten pekar man på det orimliga i att Migrationsverket som part i asylprövningen också utser motpartens juridiska ombud. De vill även mobilisera frivilligkrafterna i samhället och med hjälp av kyrkor och föreningsliv bygga upp ett faddersystem, med syfte att ge asylsökande stöd. Bra så.

Huvudskälet till kravet på nedläggning tycks vara att verket har dubbla roller som både asylprövande och mottagande instans. Det heter att "slutna system av denna typ tenderar att urarta eftersom de saknar effektiv extern insyn och fungerande spärrar mot maktmissbruk". Där rubriken är tydlig är innehållet mer än luddigt. Vad är det som hindrar en bättre genomlysning av verkets verksamhet i nuvarande form? Här blir Rojas svaret skyldig. Genom att kontraktera ut mottagande i alltför hög utsträckning riskerar man dessutom - tvärtemot vad folkpartiet påstår - att försvåra kvalitetssäkringen.

Annons

Man kan dra en parallell till den närmast obefintliga granskningen av de privata vårdhemmen. Det betyder inte att en sådan modell inte skulle kunna prövas, men man bör vara medveten om problematiken. Att riva ned gamla strukturer är lättare sagt än gjort. Nedläggningen av Utlänningsnämnden är ett exempel på det. Detta eftersom majoriteten av handläggarna på Utlänningsnämnden går till nya jobb inom de nya migrationsdomstolarna. Samma personer som arbetade på Utlänningsnämnden få därmed ett mycket starkt inflytande över besluten i domstolarna. Utlänningsnämndens tuffa asylpraxis var ofta föremål för debatt och kan tolkas som ett av de starkare motiven till nedläggningen. Även om det i och med migrationsdomstolarna finns hopp om bättre och mindre utdragna processer gällande överklaganden infinner sig känslan att mycket av förändringen är av kosmetisk art. Inget säger att en ny migrationsmyndighet alá folkpartiet skulle skilja sig på den punkten.

Marcus Svensson

marcus.svensson@smp.se

0470-77 06 03

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons