GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Låt vindkraften stå för sina kostnader

Elpriset slog rekord i dagarna. Det är vindstilla i stora delar av Europa och vattenkraften i Sverige och Norge kan inte gå på full effekt. Men värre kommer det bli. Energisystemet blir allt osäkrare.
Ledare • Publicerad 17 september 2021
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.
Vindkraft till havs är inte tillräckligt pålitligt för att subventioneras.
Vindkraft till havs är inte tillräckligt pålitligt för att subventioneras.Foto: Johan Nilsson / TT

Då konflikterna om vindkraftsparkerna saktar in byggandet på land har många spekulanter och politiker riktat blicken till kustlinjen. För att målet om hundra procent förnybart skall nås måste vindsnurrorna upp, även om kostnaderna blir orimliga och elproduktionen instabil.

Regeringen lovade i våras att sänka kostnaderna för byggandet av havsbaserad vindkraft. En del av förslaget var att betala anslutningsavgiften via den allmänna stamnätsavgiften. I praktiken låter man samtliga elkonsumenter stå för kostnaderna för att dra kablar ut i havet.

I och med att en betydande kostnad läggs på elkunderna och Svenska Kraftnät får ansvara för anslutningen är det naturligt att intresset för vindkraften till havs ökat. Det senaste året har också ansökningarna med byggplaner kommit som en lavin. Kostnadskalkyler som tidigare varit omöjliga får nu grönt ljus när regeringen favoriserar havsbaserad vindkraft.

Om alla vindkraftverk skulle färdigställas kommer Sverige få ett enormt överskott av el. Det kan man tycka är hur bra som helst. Men faktum kvarstår att det inte alltid blåser och när man genom subventioner och politiska beslut får mer stabila energiformer som vattenkraft och kärnkraft att lägga ner tvingas Sverige importera el från andra länder när det mojnar.

Som professor i tillämpad kärnfysik Jan Blomgren i torsdags skrev i Timbros nätmagasin Smedjan finns det ett samband med vädrets osäkerhet och skenande elpriser. När det är brist på el i Sverige är det troligtvis likadant i resten av Nordeuropa. Vinden står stilla och som följd börjar man bränna kol, gas och olja. Efterfrågan från flera håll tillsammans med energiformernas kostnader gör att elpriset skjuter iväg.

Det är dock ingen enkel balansering av elnätet, trots tillskottet av fossil energi. Vid brist måste energislukande industrier gå på lågvarv eller stängas av för att elnätet inte skall gå sönder. Under sådana förhållanden är det svårt att hålla maskinerna igång och ännu svårare att motivera expansion eller etablering av ny industri.

Drömmandet om grön industri grusas om det inte finns el. Men om man samtidigt behöver ta höjd för att elsystemet är så instabilt att det inte kan balanseras får fler än den tunga industrin problem. Till en början kommer prischocker som privatpersoner tvingas ta, men går det tillräckligt långt krävs planerade strömavbrott och elransonering för att systemet inte skall överbelastas.

Det är oroväckande att regeringen försöker göra situationen ännu mer osäkert än vad den redan är. Förslaget om att subventionera havsbaserad vindkraft har gått på remiss men något konkret beslut har fortfarande inte tagits. Så länge den rödgröna regeringen är kvar vid makten är det dock otroligt att man skulle kassera förslaget.

Om framtida kriser skall avvärjas kan man inte belöna energislag som kräver subventioner för att byggas och som därtill skapar mer instabilitet i nätet när annat trängs undan. Även om vindkraftverken till havs behövs för politiska mål borde skadan på elmarknaden minimeras. En bra början är att låta dem betala för sina egna kablar.

Pontus WesterholmSkicka e-post