Annons

Lessebo är Sjöstedts marknad

Det är knappast en slump att Jonas Sjöstedt besöker en bruksort som Lessebo. Vänsterpartiet har just nu medvind i opinionen och det finns stora marknadsandelar att ta hem i S-dominerade kommuner.
Ledare • Publicerad 18 februari 2014

Socialdemokrater som tröttnat på sitt partis svajande har i Sjöstedt en tydlig politiker som står upp mot vinster i välfärden. Budskapet går hem bland publiken på Peppes konditori.

Sjöstedt är noga med att påpeka att även bland moderata väljare finns ett missnöje med riskkapitalister i offentligt finansierad verksamhet.

Annons

Potentialen att vinna över missnöjda socialdemokrater är stor. Partiets kommunistiska förflutna skrämmer inte längre. Med Sjöstedt som ledare har Vänsterpartiet tagit ut ytterligare distans till det antidemokratiska arvet, men samtidigt utvecklat en tydlig socialistisk agenda. Han passar på att markera mot såväl Miljöpartiet som Socialdemokraterna när han förklarar att hans eget parti är det enda som vill få till stånd en regering utan borgerliga partier.

Men det är en svartvit världsbild som presenteras. Anställda inom privata välfärdsföretag saknar meddelarskydd och vågar inte avslöja oegentligheter, var ett av Sjöstedts budskap. Symptomatiskt nämner han inte den utredning som nyligen föreslog en ny lag med samma meddelarskydd för privat anställda som för offentliganställda inom vård, skola och omsorg. Inte heller berättade han om att kommuner och landsting har möjlighet att i dag skriva in en meddelarfrihet i avtal med privata aktörer, eller att initiativ till meddelarskydd ofta kommit från privata utförare. På samma sätt är det när han talar om vinster och utesluter investeringar som görs av privata företag. Det huvudsakliga argumentet synes vara personalens situation, med deltidsanställda, osäkra anställningsformer och lägre bemanning. Nöjdheten bland brukarna är svårare att ge sig på, då undersökningar pekar i riktningen att graden av nöjdhet ofta är bättre inom de privata verksamheterna.

Sjöstedt är inte helt utan poäng. Det går att känna igen sig hans kritik mot exempelvis bemanningsbranschen. Den flexibilitet företagsledningar vill ha genom att låta sin personal vara anställd av ett annat bolag är långt ifrån ett givet framgångsrecept. Man får anställda som arbetar på företaget, inte för verksamheten. Om problemformuleringen är korrekt är lösningen med begränsningar och förbud mer tveksam. Det är när lagstiftningen är rigid som marknadens aktörer tar till drastiska lösningar.

På samma sätt avhandlas frågan om valfrihet. Kommuner kan ha förskolor med olika pedagogisk inriktning, i kommunal regi. Ja, det stämmer. Men exemplet Sjöstedt hämtar från V-styrda Fagersta kan inte frikopplas från att valfrihet och specialisering i sig är en produkt av konkurrens och mångfald i utförarleden.

Mycket pekar mot att Vänsterpartiet går mot rekordsiffror. När LO-basen reste runt i Södra Sverige var det till Växjö han åkte och inte till Lessebo. De glömda socialdemokraterna i bruksortsmiljö har i Sjöstedt en politiker som driver deras frågor och som dessutom ser dem. I landsbygdsprogrammet är det också en klassisk S-politik som möter läsaren: riktade statliga stöd till utflyttningskommuner och landsbygd och en höjd utjämningsgrad i det kommunala utjämningssystemet. I stället för lägre skatter är det logistikstöd som ska rädda lanthandeln och macken ska leva på statlig delfinansiering. All utveckling ska kanaliseras via offentliga system.

Marcus Svensson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons