unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Lex Roberto

Regeringen bör ha större integritet än att agera dödgrävare åt förtappade kändisar.
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

Det säger något om hur långt Sverige har kommit i arbetet mot prostitution när ett uppmärksammat fall av sexköp får regeringen att mitt under en internationell kris prioritera frågan om att sexköp skall leda till fängelse. Det säger också något om hur populistisk och reaktiv vår regering är. Kändisar lever sina liv i det offentliga, och Paolo Robertos bearbetning av sitt sexköp lär vi inte slippa ta del av, men det är beklämmande om det nu också visar sig att kändisar dessutom har inflytande över lagstiftningsprocessen. Hur jämlikt är det?

Paolo Robertos sexköp är en del av statistiken och det är den som bör påverka huruvida straffet för sexköp skall skärpas, inte att en någorlunda folkkär profil ertappats med byxorna nere. Det är ovärdigt att regeringen inte har mer integritet än att låta sig dras med i dessa snaskigheter.

Foto: Johan Nilsson/TT

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på smp.se, appen MinSMP, e-tidning, sajterna minhockey.se, minboll.se och vxoweek.se. 3 månader för endast 3 kr! (ord pris 567 kr)

Regeringen passar dessutom på att i samband med detta återlansera sin idé om att svenskars sexköp i utlandet skall kriminaliseras. Det är ett förslag som bryter mot grundläggande rättsprinciper. I dagsläget finns en liknande ordning för sexbrott mot barn i utlandet, men det får ändå sägas vara en sådan artskillnad att det undantaget från rättsprinciperna är motiverat.

Om svenskars sexköp i länder där prostitution är lagligt skall straffbeläggas, så har vi inget att säga till om den dagen Polen, Malta, Lichtenstein eller Andorra kräver att svensk polis hjälper till för att utreda om ländernas medborgare gjort abort i vårt land. Fortsättningsvis respekteras i Sverige månggifte som ingåtts i länder där det är lagligt, just för att man inte utan vidare kan sätta sig över andra länders gällande lagstiftning. Hos Skatteverket finns närmare sjuhundra fall registrerade, dock är det bara en liten del av dessa som handlar om familjer bosatta på en och samma adress.

Om man går från principiella argument till praktiska så har poliser som arbetar mot prostitution avrått från att bötesstraffet tas bort. Det är nämligen avgörande för att personer som köper sex skall erkänna brotten istället för att neka och på så vis sätta igång omfattande utredningsarbete för polisen. Utredningar som inte säkert kan leda till fällande dom. Vidare finns redan skrivningar om försvårande omständigheter vid sexköp som aktiverar fängelse som påföljd.

Det är viktigt att sexköp inte normaliseras. Trafficking och utnyttjande är vidriga företeelser som skall bekämpas. Men regeringens förslag bidrar inte till att göra situationen bättre, och Paolo Roberto är redan allmänt förkastad och utstött ur gemenskapen.

Kvar står en regering som framstår som opportunistisk och publikfriande på ett sätt som kan skapa grogrund för mindre önskvärda förväntningar från media och allmänhet. En regering skall förstås hantera viktiga samhällsproblem när de dyker upp, men måste också gå för egen maskin, annars riskerar man att kastas mot klipporna när känslostormarna sköljer över tidningssidor och morgonsoffor.

Läs mer

Gripen: Två kvinnor i bråk – försökte strypas med kläder

Alvesta

Gripen: Två kvinnor i bråk – försökte strypas med kläder

Två kvinnor hamnade i bråk där en lindade ett klädesplagg runt halsen på den andra i ett försök att strypa henne.

Elitdomare i fotboll häktad – misstänks för mångmiljonbluff

Momsfiffel

Elitdomare i fotboll häktad – misstänks för mångmiljonbluff

En elitdomare i fotboll misstänks vara en av huvudmännen i ett momsbedrägeri som skulle inbringa tiotals miljoner kronor.

Besluten behöver inte vara de bästa för barnen

Inblick

Besluten behöver inte vara de bästa för barnen

Migrationsverket ska beakta barnets bästa. Men det finns inget krav på att man måste fatta det beslut som är bäst för barnet. Det förklarar Louise Dane, expert på utlänningslagen och barns rättigheter

Dom: Föräldrafri fest slutade med flera yxhugg – båda hävdade nödvärn

Alvesta

Dom: Föräldrafri fest slutade med flera yxhugg – båda hävdade nödvärn

Båda männen hävdade nödvärn – men döms för sina handlingar.

S-politiker knarkade på Emmabodafestivalen – ombeds lämna sina uppdrag

Kronoberg

S-politiker knarkade på Emmabodafestivalen – ombeds lämna sina uppdrag

Det fick Socialdemokraterna nys om förra veckan – och ber politikern lämna alla sina uppdrag.

70-årig kvinna lurad på halv miljon av ”FN-läkare”

Bedrägeri

70-årig kvinna lurad på halv miljon av ”FN-läkare”

Den 70-åriga kvinnan tyckte att mannen, som presenterade sig som läkare inom FN, var mycket trevlig.