GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Liberalerna mot sänkt skatt

Det har varit svåra budgetförhandlingar såväl till höger som vänster i rikspolitiken. På torsdag skall Riksdagens finansutskott presentera sitt budgetbetänkande.
Ledare • Publicerad 17 november 2021 • Uppdaterad 17 november 2021
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

SVT kunde under tisdagen rapportera att Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna kommit överens om en gemensam statsbudget. Det lägger press på regeringen som nu har svårigheter att visa att de kan samla sin knappa majoritet.

Moderaternas ekonomisk-politiske talesperson Elisabeth Svantesson har tidigare räknat med Liberalerna i diskussionerna kring oppositionens budget. Det har för båda partierna varit viktigt att Liberalerna räknats med i oppositionsblocket. Dels för att säkra Liberalernas röster, men också för att få en känsla av kontinuitet med de mer liberalt färgade alliansåren. Varför saknades då Liberalerna i beskedet?

Liberalernas Nyamko Sabuni ställer sig utanför samarbetet på grund av drivmedelsskatten.
Liberalernas Nyamko Sabuni ställer sig utanför samarbetet på grund av drivmedelsskatten.
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Spontant skulle man tro att det var en av de outtalade röda linjerna, att Sverigedemokraterna ens fick vara med eller att något liberalt kärnvärde var hotat. Kanske man kan tänka sig att de vill markera mot att rester av vänsterns bidragspolitik lämnats kvar, eller att viktiga skatter inte sänkts. Svaret på frågan besvarades snabbt i partiets kanaler. Bensinskatten fick enligt Liberalerna inte sänkas. Det var att gå för långt.

Efter år av utbrett missnöje som bland annat kanaliserats i Bensinupproret var en sänkning på femtio öre vid pumpen en väntad lättnad på människors privatekonomi. Inte minst för de som inte har tillgång till städernas kollektivtrafik. Detta har dock gått Liberalerna förbi.

Till Sveriges Radio Ekot säger partiledaren Nyamko Sabuni (L) att man inte skall sänka skatten på sådant som smutsar ner samt att det skulle sända fel signal efter ett klimattoppmöte. Att partiet försvarar de rödgrönas indexerade bränsleskatt och gör det med hänvisning till signaler internationellt säger en hel del. Det är bland annat ytterligare ett exempel på hur Liberalerna med sitt fallande medlemstal koncentrerats till Stockholm.

Kluvenheten mellan viljan att signalera rätt åsikter och den politiska verkligheten består. Nu var det inte en skärpt migrationspolitik eller Sverigedemokraterna som skavde mest, utan klimatpolitiken. När konsensus har skiftat till att Sverige behöver en reglerad invandring har det som utgör den upprörande politiska frågan tagit en ny form.

Liberalerna har redan tidigare visat sig splittrad i synen på ett regeringsalternativ till höger. Den inre kampen lär fortsätta på helgens landsmöte där partiledningen måste försvara sitt vägval.

Med Liberalerna skulle högern få en bredare bas i mandaträkning. Men så länge det inte innebär en betydande majoritet direkt kommer det inte förändra rikspolitiken. Nu är det viktigare att visa att det finns ett alternativ till dagens regeringskaos som presenterar efterfrågade politiska förändringar.

När konfliktlinjerna ritas upp är sänkta kostnader för bilägarna en högst försvarbar inställning. Att ständigt byta fot eller vara oförmögen att visa ett gemensamt alternativ är dock inte det.

Pontus WesterholmSkicka e-post