GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Lika bedömning på proven

Betygsinflation är ett väldokumenterat problem. En blandning av skolpersonal som underförstått vill värna skolans rykte och elever som lärt sig förhandla fram högre betyg kan påverka. Men även de förfasande historierna om elever och föräldrar som rent av hotar eller blir våldsamma när lärarna skall sätta betyg visar att det finns problem med betygsättningen.
Ledare • Publicerad 24 juli 2021
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

I nuläget betyder det inte bara att skolan är en mer osäker miljö utan även att betygens roll som kvitto på lärandet urholkas. De speglar som följd en mer komplicerad bild än hur väl eleverna lärt sig de kunskaper som förmedlas till dem.

Foto: Jessica Gow/TT

Skolverket publicerade i december en rapport om likvärdiga betyg och konstaterade då att lärare gör ett bra jobb att bedöma sina elever, men att det finns en variation mellan lärare och mellan skolor. Det är inte enbart en produkt av skolornas varierande kvalité, utan även av förväntningarna på eleverna. Betygssystemet skall både vara en återkoppling till eleven hur de hänger med i studierna och utgöra en av grundarna i konkurrensen om platserna i högre studier.

De nationella proven väger tungt vid betygssättningen. Proven har visat hur betygen har glidit iväg med tiden. Men det finns ytterligare orättvisor som även nationella prov i sig bär med sig. År efter år kommer nyheter om hur prov och rättningsunderlag läcker från skolorna innan eleverna skall skriva proven.

De nationella proven har en prislapp på 140 miljoner kronor per år. Varje gång ett provmoment läcker och behöver göras om kostar de ytterligare miljoner. För att förhindra läckorna och göra hanteringen av materialet enklare har skolverket i flera år utrett hur man kan genomföra proven digitalt.

”Digitala databaser med personuppgifter kräver omfattande säkerhet. Om det inte kan ordnas kommer nya problem ersätta de gamla.”

EU-domen Schrems-2 har dock försenat lanseringen av den nya provplattformen då reglerna kring digital integritet har förändrats. Proven får varken kopplas till lärare eller elevers personuppgifter vilket har lett till att den digitala lösningen inte håller.

Digitala databaser med personuppgifter kräver omfattande säkerhet. Om det inte kan ordnas kommer nya problem ersätta de gamla.

Försöksverksamheten som planerades till hösten läggs på is och det tänkta skiftet 2023 har flyttats framåt. Att projektet med digitaliseringen har försenats har åtminstone medfört att en viktig komponent kan omvärderas.

Regeringen beslutade i veckan att uppdra åt skolverket att införa central rättning av de nationella proven. Det är hög tid att de både görs digitalt och att rättningen sker utan inblandning från skolorna själva.

Betygsinflationen och fuskandet ger en falsk bild av läget i den svenska skolan. Skolgången behöver uppfattas som rättvis av eleverna och både föräldrar och resten av samhället borde kunna förvänta sig att betygen är likvärdiga oavsett vilken skola eleven går på.

Digitala prov och central rättning kan vara ett medel för det målet. Men då behöver tekniken komma på plats och samtidigt vara säker. Det är en svår uppgift som Skolverket står inför. Men en välfungerande skola är värt nästan vad som helst.

Pontus WesterholmSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Smålandsposten och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.