Ljust och mörkt med alkohol

Dagarna kring Kristi himmelsfärdshelgen är knappast någon folknykterhetens vecka. Om solen skiner plockas grillarna fram, ölen läggs på kylning och lådvinet dekanteras. Så är vin och öl en del av vår kultur som också kan berika många människors liv. Svensk nykterhetsrörelse stretar dock på och uppmärksammar under denna folknykterhetens vecka sambandet mellan alkohol och våldsbrott.
Ledare • Publicerad 14 maj 2010

Nykterhetsrörelsen har fått en viss renässans, trots att intresset för öl och vin är större än kanske någonsin tidigare. Och trots att den traditionella rekryteringsbasen i till exempel frikyrkorörelser inte är lika given längre. Det finns, har många upptäckt, ett förhållande till alkoholen som ligger mellan storkonsumentens och helnykteristens. Så var ju veterligen Peter Wieselgren, den kronobergska prästen och kämpen förespråkare för måttlighet och inte absolutism.

Kanske handlar det om att rörelsen återvänt till rötterna. Under många år handlade det mer om att påverka andra via myndigheter och stat än att för sina medlemmar och intresserade visa på det alternativ som ett helnyktert liv kan vara. I tider då många märker att alkohol också skapar extrem ofrihet är det inte särskilt överraskande att nykterhetsrörelsen vinner medlemmar. Budskapet i årets kampanj har också flera poänger. Våld ses softa i sociala omständigheters mörker. Efter drunkningsolyckor talas det om behov av flytvästar. Trafikdöden skylls på snabba bilar. Sällan talas det om att problemen på det stora hela taget är alkoholrelaterade. Den som ser alkoholens fördelar, måste faktiskt också vara med och ta ansvar för dess nackdelar.

Martin Tunström
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.