GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

LO drabbas av verkligheten

Sveriges samlade centerpartister strålade som solar i måndags, när deras hjärteförslag om liberaliserad arbetsrätt äntligen kunde presenteras. Den store giganten LO hade till slut tvingats flytta på sig. Det heliga las-systemet luckras nu upp och arbetsgivaren får betydligt större utrymme att göra ändringar i turordningsreglerna. Reglerna för uppsägning förenklas.
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

Detta är det beskaste piller Stefan Löfven tvingats svälja under den här mandatperioden. Men det är en så att säga ställföreträdande förnedring från hans sida. Det är LO som verkligen har tvingats ned på sina knän.

”Fackföreningsrörelsen” tänks mjukna i sin vrede medelst en muta på elva miljarder per år i utbildningsstöd. Men de värsta konvulsionerna är ändå ett faktum.

Det stora såret öppnades redan tidigare då LO-förbunden gick skilda vägar i frågan. Enbart två av förbunden, om än de två största, IF Metall och Kommunal, godtog till slut förändringarna men de övriga är alltjämt emot. En extraordinär situation.

Enligt Marja Lemne, universitetslektor i statsvetenskap vid Södertörns högskola, kan detta vara början till ”slutet för LO som ett sammanhållet förbund”.

Det är dramatiska ord. Men det är ändå bara en aspekt av en större problembild för LO. SCB:s partisympatiundersökning visar på en annan men minst lika betydelsefull spricka.

Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT

Andelen LO-anslutna som sympatiserar med Sverigedemokraterna är nu 25,8 procent. Det är en ökning med flera procentenheter sedan i november. Socialdemokraterna däremot har fallit från 40,1 procent i november ned till 35,1 procent nu i maj.

Vänsterpartiet var tidigare tredje största partiet i LO men har nu passerats av – Moderaterna. Vänsterpartiet har fallit ned till 11,2 procent sedan november samtidigt som Moderaterna har stigit till 12,6 under samma period.

Sammantaget är hur som helst stödet bland LO-medlemmarna större för de fyra borgerliga partierna samt Sverigedemokraterna än vad det är för de rödgröna partierna.

"Att färre och färre arbetare (vad det nu betyder idag) röstar på vänstern vet vi."

Det här är en rörelse som accelererat sedan flera år tillbaka. Att färre och färre arbetare (vad det nu betyder idag) röstar på vänstern vet vi. Socialdemokraterna håller på att byta ut sin väljarbas och i större utsträckning vända sig mot salongsradikal medelklass i takt med att klassretorik ersätts med identitetspolitik. Därtill kan läggas att LO-medlemmar är känsligare för invandringsproblematik än medelklassen.

Den här utvecklingen drabbar fackföreningsrörelsen i ett mer direkt avseende än vad den berör partiet. Hela organisationens grundidé vilar på premissen att medlemmarna bekänner sig till ”rörelsens” politiska utgångspunkter. Sverigedemokrater ”får” inte bli förtroendevalda inom LO-kollektivet. LO:s kader av socialdemokratiska funktionärer får med andra ord allt svårare att upprätthålla legitimiteten för sin maktbas.

”Högeridéer” drabbar LO både utifrån och inifrån. Eller skall vi säga att det är verkligheten som drabbar dem.

Läs mer