Annons

LO i falsk föreställning

Det är en vår tids stridsfråga. Likt LO initierade löntagarfonder på sjuttiotalet ivrar företrädarna i borgen nu för en annan typ av ohållbar inskränkning i företagens självbestämmande. Vinsterna för företag i välfärdssektorn måste enligt LO begränsas kraftigt och branschen regleras hårt.
Ledare • Publicerad 16 oktober 2012

Organisationens förste vice ordförande, Tobias Baudin, som leder en grupp som ska ta fram konkreta förslag över hur vinsterna ska kunna begränsas, menade i en artikel i Dagens Nyheter i går att också Socialdemokraterna bör gå i den riktningen. Men partiledaren Stefan Löfven har valt att gå en annan väg och vill inte säga nej till vinster i välfärdsföretagen.

Det gör han rätt i, för LO lever i en falsk föreställning om att det är vinsterna som är boven i Carema-skandalen och de brister som började uppmärksammas förra hösten. Dagens Samhälles chefredaktör, Mats Edman, stod för gårdagens intressanta fakta, också han i Dagens Nyheter. På debattsidan vänder han på perspektivet och ställer den centrala frågan hur kommunerna ensamma ska orka finansiera de stora upprustningar som välfärden är i behov av.

Annons

Dessutom slår Edman hål på myterna om att företagen plockar ut stora vinster och låter kvaliteten brista. Riskkapitalbolagen återinvesterar sina löpande överskott i verksamheten, vinstmarginalerna är inte oanständiga och kvaliteten har generellt blivit bättre sedan privata företag tilläts vara med och konkurrera.

Under tiden LO och vinstmotståndarna slår i luften, medan de påstår sig utarbeta förslag för att främja kvalitet, gör regeringen verkligt slag i saken. En utredning med syfte att föreslå vilka krav som ska ställas på ägarna till företag som vill etablera sig i välfärdssektorn finns, på initiativ av finansmarknadsminister Peter Norman (M), med i regeringens höstbudgetproposition.

Och på justitiedepartementet pågår arbete för att komma i gång med den utredning som kammarrättspresident Margareta Åberg ska leda gällande meddelarfrihet för anställda inom privat välfärdsverksamhet. Meddelarfriheten, ett skydd för de anställda och ett viktigt verktyg i kvalitetsarbetet, gäller i dag för offentliganställda.

Offentligt finansierad verksamhet i privat regi har emellertid gjort uppdelningen i offentlig och privat sektor svårdefinierad. Det illustrerar även hur absurt kravet på vinstförbud inom välfärdssektorn blir. Ska till exempel ett privat företag som bygger en kommunal skola heller inte kunna ta ut vinst?

På ena sidan finns arbetstillfällen, resurser att förbättra och valmöjligheter. På andra sidan finns de som inte inser att vinst är en förutsättning för människor att driva företag – vilket ger arbetstillfällen och genererar medel som kan användas för att upprusta och utveckla. Utan reella alternativ att välja mellan blir valfriheten i praktiken dessutom obefintlig.

När vinststriden hårdnar blir det tydligt att LO:s krav nu liksom på sjuttiotalet inte handlar om något annat än att försvaga företagens ställning.

Amelie Langby
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons