Locka fler unga till industrin
Bland annat saknas ofta rätt utbildad arbetskraft. Trots att det finns många arbetslösa ungdomar råder vad som kallas matchningsproblem.
Med det menas att skolan utbildar i andra färdigheter än de arbetsplatserna efterfrågar. Företagen söker personer med teknisk förståelse och praktiska kunskaper. Samtidigt har skolan blivit allt mer teoretisk, och de tekniska ämnena väljs ofta bort. Resultatet är att många ungdomar går arbetslösa samtidigt som företag får tacka nej till uppdrag på grund av att man saknar folk med rätt kompetens.
Som ett led i att komma till rätta med problematiken meddelade regeringen igår att man avser att lägga ned det yrkesförberedande Industritekniska programmet. Det som tidigare hette verkstadsteknisk linje. Istället vill man att den yrkesförberedande delen ska slås samman med det befintliga studieförberedande tekniska programmet. Det program som fram till 90-talet var fyraårigt och slutade med gymnasieingenjörsexamen.
På det nya programmet ska alla elever läsa gemensamma basämnen, och sedan välja yrkes- eller studieförberedande väg då de kommit en bit i undervisningen.
Det nya programmet kommer ha högre antagningskrav än vad det industritekniska hade. Redan på presskonferensen höjdes kritiska röster om att förändringen stänger ute svaga elever från gymnasieskolan. Det är nog en ofrånkomlig utveckling. Industriarbetare är inget lågstatusjobb. De nya jobben är tekniskt krävande, och utbildningarna likaså.
Det gamla verkstadstekniska programmet hade redan svårt att locka till sig skoltrötta elever. Programmet hade också problem med många avhopp. För att klara utbildningen behöver man fullgoda kunskaper från grundskolan. Saknar man dem men vill jobba i industrin måste man först komplettera.
Sammanslagningen till ett tekniskt program med två inriktningar verkar ha stöd hos industrin. När utbildningsministern presenterade förslaget flankerades han av positiva representanter både från Verkstadsindustrin och från IF metall.
En aspekt som inte nämndes på presskonferensen var hur man ska locka ungdomar med invandrarbakgrund till industrin. Ungdomsarbetslösheten är i stor utsträckning en arbetslöshet bland ungdomar med utländsk bakgrund. Många av dem kommer från kulturer som saknar industriell tradition. Steget till ett jobb som teknisk specialist eller ingenjör kan vara långt. Där behövs särskilt riktade insatser.
Förhoppningsvis kommer vi få ser fler reformer som kan locka fler ungdomar till industrin. Det är skönt att den tid är över när handelsministern hette Pagrotsky och hävdade att Sveriges framtid låg hos skivindustrin. I Kronoberg vet vi att svensk välfärd byggdes av en konkurrenskraftig tung industri som låg i teknologins framkant. Snille och praktisk kunskap.