Annons
Ledare • Publicerad 13 mars 2006

STORA BÖRSBOLAG ÄR BÄST. Statliga bolag tillhör de sämsta. Så kan något förenklat Amnesty Business Groups undersökning om näringslivet och de mänskliga rättigheterna grovt förenklat sammanfattas.

Det är första gången som Amnesty analyserat hur börsbolag hanterar frågan om mänskliga rättigheter och säkert är det lätt att resa en och annan teoretisk invändning mot undersökningens metod och analys. I undersökningen ligger fokus på policys - och med tanke på att det vanliga steget mellan teori och praktik är det lätt att ställa frågan om det är retorik eller det goda exemplets makt som bör analyseras.

Annons

Men den som inte behärskar teorin brukar sällan imponera i praktikens verklighet. Utredningar och uppförandekoder om exempelvis mänskliga rättigheter är därför långt ifrån betydelselösa.

Varför är stora börsbolag då bättre än statliga företag? Ett svar är att börsbolagen är mer utsatta för kundernas reaktioner. I en marknadsekonomi finns inte bara möjligheten att välja varor och tjänster, utan också att välja bort det som erbjuds. Pris är inte allt - en varas ursprung, dess påverkan på miljö är faktorer som alla konsumenter har möjlighet att värdera. Inget - eller åtminstone ytterst få företag - vill framstå som miljöskadliga eller att de tar lätt på mänskliga rättigheter. Det bolag som förlorar kunder, tappar intäkter och får se aktiekursen falla. Det kostar att ignorera människovärdet.

STATLIGA FÖRETAG kan ha tydliga mål från den yttersta politiska ledningen om exempelvis mänskliga rättigheter. Erfarenheten visar dock att när politik och ekonomi växer samman är riskerna för korruption, karteller, mutor och andra omoraliska handlingar som störst. I Sverige har också både Telia och Vattenfall utsatts för mycket hård kritik för agerandet i forna Sovjetrepubliker. Telia bygger skumma allianser i Ryssland. Vattenfall köpte uran i totalitära Uzbekistan, vilket nyligen uppmärksammades i en TV4-dokumentär.

Någon kanske skulle invända att kritiken uppkommer just för att bolagen är statliga och anses ha andra målsättningar än lönsamhet. Men utifrån undersökningen kan inga sådana slutsatser dras. På det hela taget påverkas också statliga bolag av de krav som ställs på börsbolagen. På en marknad lär och anpassar sig bolag efter varandra. Som det ser ut i dag driver konkurrensen också fram mer etik i näringslivet.

Martin Tunström

Martin Tunström
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons