M behöver byta många företrädare 2018

Ledare Artikeln publicerades
2011: Statsminister Fredrik Reinfeldt presenterar regeringens överenskommelse med Miljöpartiet om migrationspolitiken.
Foto:PONTUS LUNDAHL / TT
2011: Statsminister Fredrik Reinfeldt presenterar regeringens överenskommelse med Miljöpartiet om migrationspolitiken.

Fredrik Haage tar i sin ledare 9/5 upp ett av moderaternas huvudproblem - oförmågan att hantera olika åsikter på ett intellektuellt sätt och som ett stort parti. Men moderaterna har ett till stort problem just nu – trovärdigheten.

Att säga en sak, men göra en annan, det vet alla att det är problematiskt. Men att först göra en sak men sedan säga en annan är ett minst lika stort problem. Och det är detta som är moderaternas andra stora problem just nu.

Samma företrädare som var med när moderaterna:

-2011 ingick migrationsöverenskommelsen med miljöpartiet (MÖK 2011)

-2012 inte stod upp för det så kallade REVA-projektet för rättssäkert och effektivt verkställighetsarbete, det vill säga avvisandet av personer som varaktigt vistas i Sverige utan tillstånd och som formellt pågick 2009-2014

-2013 införde rätt till de som vistas illegalt i landet att kostnadsfritt ändå få svensk sjukvård och skola betald av svenska skattebetalare

-2014 tyckte det var höjden av visdom att öppna sina hjärtan för kraftigt ökat flyktingmottagande

-2014 ingick Decemberöverenskommelsen

… saknar nu trovärdighet när de skäller på s-mp-regeringen för att den inte lägger om politiken i stramare riktning snabbare och... stramare. Det är trots allt först under den nuvarande s-mp-regeringen som politiken stramats upp en del.

Partiledaren är utbytt sedan 2015, den nya partiledaren Anna Kinberg Batra har offentlig förklarat sin och partiets omsvängning i migrationsfrågan, men egentligen borde varenda ledande moderat som var med 2011 personligen göra motsvarande, rannsaka sig offentligt. Riksdagsledamöter som redan från början var kritiker av decemberöverenskommelsen har kallats quislingar av andra moderata riksdagsledamöter. Några offentliga ursäkter för sådana förlöpningar har inte setts till. Partiledaren Anna Kinberg Batra har nästan själv fått stå för avbönen från den tidigare migrationspolitiken. Moderaterna skulle för partiets trovärdighets skull behöva byta ut många av sina nuvarande företrädare eftersom de inte med trovärdighet kan driva en linje som är tvärt emot den linje de själva drev för bara några år sedan.

Under tiden moderaterna jobbar med sin trovärdighet i migrationsfrågan skulle det för övrigt vara klädsamt om företrädare i retoriken aldrig mästrade den nuvarande regeringen i denna fråga. Den nuvarande regeringen har samma historiska problem ungefär, förutom att socialdemokraterna inte ska lastas för alliansregeringens uppgörelse med miljöpartiet om MÖK 2011. Det är inte fel att ändra sig, men när andra går igenom ungefär samma förändring så bör kritiken vara lågmäld mot andra partier, inte mästrande.

Med stor sannolikhet kommer moderaterna få en mindre riksdagsgrupp än den nuvarande efter valet 2018. Den personliga självrannsakan är normalt sett rätt låg och de som är heltidspolitiker brukar vara de som har tid och kunskap för att se till att bli åternominerade på riksdagslistornas valbara platser. Så just när moderaterna för sin trovärdighets skull, skulle behöva förnya riksdagsgruppen som mest, så kommer den förnyas som minst. Detta kommer vara en stor belastning i valet 2018 och ända fram till valet 2022. Tyvärr.

Fredrik Y. Törn

Medlem i moderaterna och tidigare tjänsteman för moderaterna i Europaparlamentet och riksdagskansliet 1998-2003, samt ordförande emeritus för FMS i Växjö 1995-1997