Annons

Målen för penningpolitiken otydliga

Marcus Svensson har i en ledare (18/12) kommenterat min artikel i Dagens Industri om att ändra målen och styrningen av penningpolitiken och att detta på något sätt skulle vara odemokratiskt.
Ledare • Publicerad 20 december 2013
Foto: CLAUDIO BRESCIANI / TT

Svensson nämner även att Vänsterpartiet vill reformera de finanspolitiska ramverken, bland annat överskottsmålet. Överskottsmålet infördes mot bakgrund av den kraftiga ökningen av statsskulden under 1990-talskrisen. Vänsterpartiet stod bakom överskottsmålet då det först aviserades i mitten av 1990-talet, då vi menade att det var viktigt att få ner statskulden till rimliga nivåer. Detta syfte med överskottsmålet är sedan en lång tid tillbaka uppfyllt och de svenska offentliga finanserna hör i dag till de starkare i världen. Dagens huvudproblem är den höga arbetslösheten och bristerna i välfärden. Välfärden kommer dessutom att sättas under ytterligare press de kommande decennierna på grund av att andelen äldre i befolkningen ökar. Det är därför inte rimligt att prioritera ytterligare lägre statsskuld framför investeringar som kan få ned arbetslösheten och stärka välfärden. Vi tycker därför i likhet med en lång rad framstående ekonomer att överskottsmålet borde ersättas med ett mål där de offentliga finanserna ska vara i balans över en konjunkturcykel.

Riksbankens självständighet bygger på ett antal förutsättningar. Förarbetena till Riksbankslagen pekar bland annat på att målen för penningpolitiken måste vara tydliga. Det är de inte idag. Och de har blivit än mer otydliga när Riksbanken på egen hand utvidgat sitt mandat till att också innefatta eventuella boprisbubblor och risker med hushållens skuldsättning. Vi är långt ifrån ensamma om att se det problematiska i detta. Dagens Nyheters chefredaktör har exempelvis beskrivit det som att ”Riksbanken blivit en stat i staten”. Vi menar att det är riksdagen som ska bestämma målen för penningpolitiken, och att dessa ska vara tydligare än vad som är fallet idag. Utifrån dessa mål ska sedan Riksbanken självständigt utforma den löpande penningpolitiken. På detta sätt skapas en tydlig ansvarsfördelning. De folkvalda i riksdagen beslutar om politiken och Riksbanken verkställer. Vad är det för odemokratiskt med det?

Ulla Andersson, ekonomisk talesperson, Vänsterpartiet

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons