GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Många vindkraftverk kvar att bygga

Småland fylls i snabb takt med vindkraftverk. Över hundra stycken planeras nu att byggas i Uppvidinge kommun. Planeringen och konflikterna runt kraftverken har pågått i åratal.
Ledare • Publicerad 23 juli 2021
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

Många lokalbor känner sig överkörda. Bygget förändrar både landskapsbilden och skogen runt om vindkraftverken. Ljudet från grävandet kommer när det blir klart att ersättas av det dova ljudet från bladen.

Foto: Jonas Ekströmer / TT

Runt om i Sverige hörs liknande berättelser. De flesta är positiva till vindkraft. Men att se sin landsbygdsidyll förstörd är inte lika välkommet. En viktig del av processen är att boende har rätt överklaga och ifrågasätta. Men de ser sig allt oftare besegrade av större intressen.

Sedan stängningen av Ringhals 1 finns det nu sex aktiva reaktorer i Sverige. De står för ungefär en tredjedel av Sveriges elproduktion. Kärnkraften är stabil över tid och utgör en bas i elnätet, tidigare utgjorde det hälften av all produktion, men denna bas har i snabb takt eroderats.

Vattenkraft är en gammal trotjänare som får ta igen när andra energislag faller bort. Produktionen pendlar mellan att utgöra runt trettio procent av Sveriges el och när det är vindstilla släppa igenom tillräckligt för att stå för uppåt sextio procent. Men det finns en gräns för hur mycket el som älvarna kan producera. Det blir svårt när vattenmagasinen töms samtidigt som den behöver gå på full effekt. Någon utbyggnad är dock inte tänkbart med tanke på behovet av att skydda svenska vattendrag.

Vindkraften står för en ökande andel av svensk el. Att det går relativt snabbt att bygga och samtidigt inte ger utsläpp när kraftverket väl står på plats har gjort energislaget attraktivt. Så länge det finns annan kraft som kan balansera upp när blåsten mojnar är det en bra energikälla. Men i dagsläget behövs förbränningsgeneratorer, olja och gas, i både Sverige och andra delar av Europa när bladen inte roterar.

Med industrisatsningar i norr behövs där all el som kan fås. Vattenkraften kan inte balansera systemet vid effektbrist om den redan behöver gå på full effekt även vid mindre väderförändringar. Desto fler vindkraftverk som byggs desto mer osäkert kommer elsystemet att bli.

”Desto fler vindkraftverk som byggs desto mer osäkert kommer elsystemet att bli.”

Förhoppningen är att olika typer av lagringskapaciteter blir gångbara. Idén om gigantiska batterier har visat sig ännu vara orealistiskt. Nu sätts tilltron till produktion av vätgas som sedan kan driva generatorer när det behövs. Men det fungerar ännu inte på större skala.

Vi är långt ifrån ensamma om att sätta tilltron till vädret framför behovet av stabil elproduktion. Om inte vätgasprojekt skalas upp kommer man likt Tyskland behöva bränna importerad naturgas för att hålla lamporna tända.

Regeringen har redan inskränkt kommunernas möjligheter att säga nej. Det kommer med tiden sannolikt bli allt svårare att sätta emot när vindkraftsbolag vill föra upp torn i södra Sverige. Aspekter som att skydda känsliga natur- och kulturområden samt lokalbefolkningens rätt att ifrågasätta ingrepp i landskapsbilden röjs undan för att ge plats åt vindkraftverken.

Men vädret kan inte ensamt stå för Sveriges elbehov. Andra energislag behöver värnas och byggas ut.

Pontus WesterholmSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Smålandsposten och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.