GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Marie Antoinette-stil räddar inte klimatet

Rules for thee but not for me är en engelsk fras som syftar på när någon har särskilda regler för andra men inte för sig själv. Detta kan man se en del av i klimatpolitiken, där vissa politiker har ett nästan Marie Antoinette-liknande förhållningssätt. Detta vare sig räddar klimatet eller stärker vanligt folks tilltro på makthavarnas förmåga att leverera tillräckliga lösningar.
Ledare • Publicerad 5 november 2021
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

Nyligen rapporterades det exempelvis om att Miljöpartiets språkrör Per Bolund planerade att ta flyget till klimattoppmötet i Glasgow. Han flög dessförinnan till bland annat Köpenhamn med flyg för att ta sig till FN:s klimatkonferens i Milano. Hans tidigare kollega Isabella Lövin var notoriskt känd för att flyga mer än statsministern. Detta i skarp kontrast till Miljöpartiets annars väldigt kritiska förhållningssätt till flyg och vurm för att flyget ska vara dyrare och mer svårtillgängligt för vanligt folk.

Men de är inte ensamma om detta. Både inrikes och på global nivå finns det flera exempel på politiker och andra makthavare vars uppläxande och alarmistiska retorik i klimatfrågor gått tvärtemot hur de själva sedan valt att leva. Det är inte konstigt att detta sticker i mångas ögon.

”Det är dags för många av dessa makthavare att komma ned på jorden”

Detta beteende är rätt och slätt tondövt. Makthavare som dessa beter sig som om man kan kvalificera sig in i ett klimatovänligt leverne som går stick i stäv med vad man predikar så länge man är mäktig eller inflytelserik nog. Det är klart att man kan förstå varför statsråd som Bolund och liknande politiker behöver flyga. Det enda man hade önskat är att de kunde låna ut samma typ av förståelse till vanliga medborgare som bara försöker leva sina liv.

Vanligt folk får höra att de ska förbereda sig på dyrare priser för mat, el och färdmedel. De ska banta eller slopa sin köttkonsumtion och förbereda sig på att äta insekter. De tutas i budskap om att de bör känna skam om de önskar att ha många barn. De ska problematiseras för de behöver bil eller flyg för att klara av de krav arbetslivet och vardagslivet sätter på dem. De ska skämmas för de resor de kanske länge sparat till och längtat efter. De ska skämmas för kläderna de köper, sugrören de använder och plastkassarna de handlar med. Så många aspekter i medelsvenskens liv problematiseras och kritiseras.

Foto: Stina Stjernkvist/TT

Problemet är att vissa prioriterar aggressiva dygdsignaleringskampanjer före en klimatpolitik med fötterna på jorden. Detta kan också förklara varför svenska folket överlag inte har en enorm tilltro till svenska politikers förmåga att lösa klimatkrisen. Många svenskar är engagerade i klimatfrågan och extremt få går att beteckna som ”klimatförnekare. Men de verkar inte tycka att tondöva politiker eller extremt rigida pekpinnar i Sverige löser problemet. Snarare är störst fokus på att problemet ska lösas på global nivå. Självklart kan alla bidra till ett mer hållbart klimat. Men den nu trendiga högfärdiga och uppläxande tonen är inte det som kommer göra susen.

Så nej, klimatet och klimatdebatten kommer inte räddas av Marie Antoinette-fasoner. Det är dags för många av dessa makthavare att komma ned på jorden. De kan rentav börja med att göra det redan efter sin nästa hemliga flygresa.

EVIN BADRNIYA

Evin BadrniyaSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Smålandsposten och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.