unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Med eller utan samarbete

Coronaviruset har prövat vår sammanhållning, i stort och smått.
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

Det var inte oväntat men ändå en besvikelse. När pandemin nu brett ut sig har till synes bergfasta allianser luckrats upp. Det handlar inte bara om att folk i Sverige hamstrat toalettpapper och värktabletter.

Foto: Sven Hoppe

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på smp.se, appen MinSMP, e-tidning, sajterna minhockey.se, minboll.se och vxoweek.se. 3 månader för endast 3 kr! (ord pris 567 kr)

Även solidariteten mellan EU:s medlemsstater har lyst med sin frånvaro. Frankrike och Tyskland har meddelat att man kommer att sluta exportera medicinsk skyddsutrustning från inhemska företag. Trots att Italien skickat ut nödrop om bistånd. Österrike har stängt sina gränser för resenärer från Nederländerna och Danmark sprängde Öresundsbron i lördags. Eller ja, de stängde sina gränser för nöjesresenärer utan att först samråda med sina grannländer. En åtgärd som ser rejäl ut men som ändå håller öppet för smittspridning med de många arbetspendlarna.

Även den svenska regeringen verkar ha glömt att man agerar i ett sammanhang. Visst borde det finnas värdefulla effekter av att höra av sig till sina nordiska grannar? Gissningsvis går det att utbyta erfarenheter, kunskap och verktyg för att göra situationen bättre för alla.

Om alla agerar ödmjukt går det förstås att vända trenden. Kan man erkänna att man blev skrämd kan det bli något som stärker banden igen. EU och Europa kommer att behöva ta ett jobbigt samtal om hur man skall se till att samarbetet håller vid nästa prövning.

Många har också visat på samhällsanda. Företag har hört av sig till sjukvården med förslag på hur de kan hjälpa till. På sociala medier har initiativ för att hjälpa äldre och sjukliga med mathandling så att de slipper exponera sig för folksamlingar snabbt blivit en trend. Mitt i påbuden om att hålla avstånd hittar vi sätt att ändå hålla ihop.

Med ett virus som Corona som är livshotande för vissa grupper men inte andra vänds blicken och empatin mot grannar och närstående som behöver hjälp med att undvika risktagande. Ingen vet hur länge denna första osäkerhet kommer att vara och hur ett nytt normaltillstånd ser ut. Men att vi och många runt om oss nu får anledning att öva inlevelseförmågan är något gott mitt i all oro.

Även tålamod och disciplin är goda egenskaper att öva i dessa tider. Poängen med att vidta försiktighetsåtgärder är ju att man skall slippa se eländet och döden materialiseras. Om man sätter sig själv i isolering på grund av lite hosta kommer man att ha tråkigt men också bidra till att Corona-pandemin bromsas och ter sig mindre allvarlig. Den som behöver få situationens allvar inskärpt för att stå ut kan läsa nyheter från Italien där över trehundra personer dött i smittan det senaste dygnet. Inlevelseförmågan bör göra sitt för att man skall härda ut med handtvätt och hemmavistelse.

Sverige anses vara ett av världens ensammaste länder. I ett par avseenden stämmer nog det. Men samhällskrisen Corona visar att vi trots detta ändå har blicken för varandra kvar.

Läs mer

Förstakedjan ska leverera för Lakers: ”Vi har fina förutsättningar”

Intervju • Pettersson, Rosén och Gynge

Förstakedjan ska leverera för Lakers: ”Vi har fina förutsättningar”

Trion har levererat under försäsongen. Nu ligger tankarna på nästa fullträff.

Välkommen Joline

Personligt

Välkommen Joline

Ewelina Kenstam och Andreas Alexandersson, Växjö, fick den 14 augusti 2020 dottern Joline. Vikt: 3474 gram. Längd: 50cm. Syskon är Nova, 12 år och Winston, 8 år.

Anställda grep tjuv – en skadades och fick åka ambulans till sjukhus

Känd av polisen sedan tidigare

Anställda grep tjuv – en skadades och fick åka ambulans till sjukhus

När de två anställda ertappade inbrottstjuvarna beslutade de sig för att ingripa.

Tvist: Snickerifirma renoverade Växjörestaurang – fick inget betalt

Växjö

Tvist: Snickerifirma renoverade Växjörestaurang – fick inget betalt

Snickerifirman jobbade i två veckor på restaurangen. Men betalningen uteblev.

Stort parkeringshus ska byggas i Växjö centrum

Kvarteret Fabriken

Stort parkeringshus ska byggas i Växjö centrum

Kommunen har i flera år haft planer på ett stort parkeringshus i Växjö centrum.

Treårigt barn påkört av bil – fördes till sjukhus

Rottne • Trafikolycka

Treårigt barn påkört av bil – fördes till sjukhus

Räddningstjänsten larmades till platsen.