GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Med frågorna i fokus fungerar samarbetet

En opposition som samlas till gemensam budget inger förtroende.
Ledare • Publicerad 17 november 2021
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

Det blev inte så märkligt när oppositionspartierna enades kring en budget. De saker man var överens om kom med, annat förhandlades och blev till kompromisser eller skrotades. Mer dramatiskt var det inte och reformerna tar ut en annan riktning för Sverige.

Familjeveckan var den stora satsningen som skulle vinna människor till regeringens politik. Man hade avsatt tre miljarder kronor för att införa en extra ledighet som familjer skulle kunna ta ut när det passade. Det är fint att uppmuntra familjer att ta vara på åren då barnen är små, men många har använt föräldraledighet till detta. Regeringen hade helt enkelt kunnat avstå från att skära i föräldraförsäkringen.

Ledarna för de tre största oppositionspartierna har hittat samsyn i en budgetmotion.
Ledarna för de tre största oppositionspartierna har hittat samsyn i en budgetmotion.
Foto: Henrik Montgomery/TT

Med dessa tre miljarder kronor som utgångspunkt lanserar Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna istället ett jobbskatteavdrag för låg- och medelinkomsttagare på totalt åtta miljarder kronor per år. Det är en rejäl satsning som gör att många får mer kvar i plånboken. Det är också ett sätt att höja värdet av ärligt arbete. För den som går från att leva på ekonomiskt bistånd till att arbeta skall ekonomin bli märkbart bättre.

Budgetmotionen innehåller också satsningar på vården. Dels för att minska köerna som blivit stora och långa. Etthundraåttio tusen personer har nu väntat längre än vårdgarantins nittio dagar. Det var Alliansregeringen som såg till att regionerna en gång i tiden förbättrade tillgängligheten med hjälp av kömiljarden. I denna budget inför man en liknande mekanism som belönar de arbetsplatser inom vård och omsorg som får bort delade turer.

Men den mest iögonfallande delen av samarbetet är att partierna enats kring ett par mål för migrationspolitiken och att dessa inte bara skall gälla för denna budget utan ligga fast inför och efter valet. Det handlar om att asylmottagandet skall anpassas till EU-reglernas lägstanivå, arbetskraftsinvandringen stramas åt med ett inkomstkrav och att arbetet mot personer som befinner sig illegalt i landet prioriteras. När mycket i politiken ser osäkert ut är det ett styrkebesked att kunna enas kring långsiktiga mål. Särskilt på ett politikområde som verkligen behöver stabila förutsättningar.

Den gemensamma oppositionsbudgeten pekar ut hur en högersväng i politiken skulle te sig. Och den handlar om betydligt mer än att sänka skatten och sedan förklara skattesänkningarnas välgörande egenskaper för diverse andra politikområden. Allt som allt handlar det om cirka tjugo miljarder kronor som man vill ändra på i regeringens proposition. Vinner man i riksdagsomröstningen får man alltså inte bara högersatsningar utan man slipper också flera av vänsterns.

Agerandet ligger också i linje med hur Moderaterna och Kristdemokraterna arbetet under hela mandatperioden. Man har fattat beslut om att försöka få igenom så mycket av sin politik så tidigt som möjligt eftersom man anser att den är bra för landet. Det är ett ärligt sätt att se på politik och det innebar nu att sakfrågorna hamnade i fokus, snarare än konstellationen för samarbetet.

Jacob SidenvallSkicka e-post