Annons

Med Jomshof på moralisk höjd

Ett av skälen till att de fyra oppositionspartierna går samman för att kräva en omröstning i riksdagen om Sverigedemokraten Richard Jomshofs position som Justitieutskottets ordförande är att statsminister Ulf Kristersson ju bett alla och envar att visa återhållsamhet och behärskning i debatten om koranbränningarna. Och nej, det kan man rakt inte påstå att Jomshof har gjort med sitt ilskna twittrande. Men vad är det oppositionspartierna själva piskar upp just nu?
Ledare • Publicerad 15 augusti 2023
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

I Sverige kan Riksdagen när som helst rikta ett misstroende mot ett statsråd. Det är solklart uttryckt i grundlagen. Men att rikta misstroende mot en av de egna riksdagsledamöterna? Det är något helt nytt – och det av en god anledning.

Skall en utskottsordförandes omdöme plötsligt vara föremål för riksdagens prövning skall ju i konsekvensens namn alla utskottsordföranden vara det. Det skulle i praktiken innebära att riksdagens arbetssätt som vi känner det idag brakar ihop.

Annons

Oppositionen inser rimligtvis detta. Det är ingen situation de önskar sig. Speciellt som de skulle mista stort inflytande om en majoritetsregel i stället tillämpades konsekvent vi tillsättning av utskottsplatser.

”Det skulle i praktiken innebära att riksdagens arbetssätt som vi känner det idag brakar ihop.”

De räknar alltså kallt med, (hoppas), att förlora omröstningen. På det sättet kan de både uppvisa politisk energi i något som i någon mening har med sakfrågan – om yttrandefriheten och koranbränningar – att göra men ändå inte. Man har hittat en tacksam moralisk höjd att ställa sig på till vilken de riktigt piskande debattvågorna inte når.

Ardalan Shekarabi (S) inytervjuas efter att de rättspolitiska talespersonerna för Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Centerpartiet och Miljöpartiet haft en gemensam pressträff.
Ardalan Shekarabi (S) inytervjuas efter att de rättspolitiska talespersonerna för Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Centerpartiet och Miljöpartiet haft en gemensam pressträff.Foto: STEFAN JERREVANG/TT

Hade det varit så att man varit genuint upprörd över Jomshofs tweetande hade man i stället kunnat begära en omförhandling av utskottssammansättningarna. Alltså den överenskommelse som slöts efter valet. Man hade förstås fått nej, men det hade tekniskt sett varit ett ”normalt” förfarande även om det setts som dramatiskt.

I och med att man i stället förvandlar det hela till en öppen förtroendeomröstning vinner man billiga mediepoäng men till priset av partiöverskridande praxis skakas i grunden. Ytterst är det en deklaration om att man har beslutat sig för att tolka grundlagen på ett annat sätt än vad som hittills varit givet. Vi går alltså in i en konstitutionell konflikt. Det är inte ens glasklart att riksdagens talman bör acceptera att en sådan votering sker. (Vilket i förbifarten kastar ljus över det vanskliga att talmannen är vald av riksdagens majoritet. Det vore politiskt känsligt av denne att vägra behandling av ett rödgrönt oppositionsinitiativ, vilket det inte skall behöva vara.)

Oppositionen hänvisar alltså till statsministerns maning till lugn och försiktighet – under det att de samfällt tvingar fram en process som utsätter riksdagen för konstitutionella oklarheter av ett slag som aldrig setts förut.

Vi kan erinra oss statsminister Stefan Löfvens rasande utfall 2017 mot oppositionen för att den väckte misstroendevotum mot tre statsråd med anledning av Transportstyrelsens IT-skandal. Det var fråga om parlamentarisk reaktion uppenbart inom grundlagens ram. Men det var minsann oerhört oansvarigt av oppositionen att störa Löfvens viktiga regeringsarbete med sådant, fick en samlad presskår veta.

”Inrikespolitiskt tjafs”, har varit en av Moderaternas sparsamma kommentarer kring den nuvarande oppositionens agerande. Det går att kalla det för grövre saker än så.

Fredrik HaageSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons