GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Med Vattenfall som verktyg

I fabeln om solen och nordanvinden som tävlar om vem som kan få vandringsmannen att ta av sin rock är det solen som vinner och vi lär oss att styrka sällan är den bästa vägen för att få det vi vill ha. Det gäller inte minst i intervjuer.
Ledare • Publicerad 4 januari 2022
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

Inom irländsk politik finns ett sådant exempel. En live-sänd intervju av trivsam Skavlan-modell blev på nittiotalet den glimrande vändpunkten som nystade upp ett vittfamnande nät av korruption som under decennier vävts från högsta politiska ort. Hela skandalen är för lång för att återge här, men intervjuoffret som avslöjade sig inför nationen var Pádraig Flynn, tidigare irländsk EU-kommissionär som, invaggad i trygghet av journalisten Gay Byrne, visade sig känna till så pass mycket om ett utpressningsförsök så att offret vågade ta sin bevisning till domstol. Stora delar av Irlands politiska etablissemang möblerades om när centrala aktörer kunde kopplas till nätverket.

Riktigt så dramatiskt, men likväl avslöjande, var det inte när Miljöpartiets Lise Nordin 2018 intervjuades i podcasten Solcellskollen. Men den nuvarande utvecklingen på elmarknaden och i energipolitiken har gjort att samtalet åter diskuteras i sociala medier. Den dåvarande riksdagsledamoten, ansvarig för partiets energipolitik, berättar öppenhjärtigt om hur regeringen fått det statliga bolaget Vattenfall att intressera sig mer för förnybar energi och mindre för kärnkraft.

Stängningen av Ringhals reaktorer var också ideologiskt.
Stängningen av Ringhals reaktorer var också ideologiskt.Foto: Jonas Lindstedt/TT

Som en viktig del i detta nämner hon att regeringen bytte ut två ledamöter i Vattenfalls styrelse. Intervjuaren drar en parallell till USA:s högsta domstol där politiker utser domare utifrån uppfattad syn på straff och rätt. Den som följer politiken i USA måste även hålla koll på vad domarna kan placeras in ideologiskt.

Det är avslöjande att dessa tankegångar funnits i Miljöpartiet och att personen ansvarig för energipolitiken lyfter utnämningsmakt som ett verktyg för politisk påverkan. I debatterna som följt på Vattenfalls beslut har Miljöpartiets företrädare sedan ett antal år vidhållit att beslutet att stänga ned reaktorer i förtid varit helt marknadsmässigt. Och på ett sätt är det rätt, Vattenfall tjänar enorma summor på dagens höga elpriser. Men samtidigt visar det på att det finns en inre och yttre kommunikation.

Socialdemokraterna har länge använt regeringens utnämningsmakt för att stärka sina positioner. Förra månaden publicerade den borgerliga tankesmedjan Timbro en rapport om hur utnämningarna av myndighetschefer sett ut under de två senare mandatperioderna. Det är bitter läsning för den som verkar för och tror att institutioner drivs bäst utifrån sin egen logik. Var fjärde ordinarie myndighetschef som utsetts har varit politiker. S-märkta personer har blivit utsedda i tjugotvå tillsättningar, övriga partier ”har fått” arton att dela på. Socialdemokraterna har också fått tyngre poster än andra.

Det är ett sätt att etablera sin egen kultur som dominant i myndighetsvärlden. Miljöpartistens syn på Vattenfalls styrelse visar också att detta är en medveten strategi gentemot en statsapparat, och nu även statliga bolag, som enligt lagen skall vara neutral. Intervjun från 2018 är ett viktigt dokument som visar hur det resoneras kring denna taktik.

Jacob SidenvallSkicka e-post