Mellan svart och vitt

Ledare Artikeln publicerades

Skuggsamhället breder ut sig. I veckan har det avslöjats att papperslösa används för att sila bort döda insekter från mat som sedan ompaketeras och säljs till restauranger och matbutiker. Det har också framkommit att det pågår en utbredd och relativt öppen handel med svenska och europeiska personuppgifter och id-handlingar.

Skuggsamhället är en gråzon som göds av svartjobb och falska personuppgifter. Det är en tillvaro som är mycket påfrestande för dem som fastnat i den och som påverkar vårt öppna och ordnade samhälle.

Det ansvarsutkrävande som vi förväntar oss av personer och aktörer i vår vardag fungerar inte i mötet med skuggsamhället. Blir man sjuk av den ompaketerade maten finns det ingen möjlighet att klaga eller få upprättelse. Det samma gäller i trafiken, blir du påkörd av någon som köpt ett körkort och har bilen registrerad hos en målvakt är det inte särskilt troligt att denna person är intresserad av att stanna och utbyta korrekta försäkringsuppgifter. Ett badrum renoverat av svart eller grå arbetskraft är ofta en investering helt utan skydd. Hade inte terroristen som mejade ner människor på Drottninggatan i Stockholm lämnat ett blodspår efter sig hade han varit nästintill omöjlig att hitta på grund av hans tillvaro i gråzonen. Skuggsamhället angår oss.

Men det är något som vuxit fram under en längre tid. EU:s fria rörlighet har varit en katalysator som först började diskuteras när tiggare från fattigare länder i unionen blev ett stående inslag i vår gatubild. EU är i slutfasen av ett segdraget arbete med att förändra momsregler som man hoppas skall strypa momsbedrägerierna med åttio procent. Momsbedrägerier kostar medlemsstaterna cirka femtio miljarder euro per år och är en viktig förklaring till att skuggsamhället och den organiserade brottsligheten kan frodas.

Fram tills nyligen var det opinionen som hindrade att det reguljära samhället bekämpade skuggsamhället. De inre utlänningskontrollerna var 2013 så kontroversiella att politikerna och polisen till slut backade från Reva-projektet. I fallet med den insektsansatta maten gjordes kontroller av arbetsplatsen men de genomfördes på ett tandlöst sätt som gjorde att verksamheten kunde fortsätta. Nu är det istället resurserna, skuggsamhället kan växa eftersom det inte spelar efter våra spelregler.

Våra spelregler är dyra, det kostar att fatta juridiska beslut och att utvisa människor på ett anständigt sätt. Frågan är om vi inte passerat punkten där vi faktiskt kan göra något åt skuggsamhället. I USA har man tvingats acceptera det, det finns redan krafter som verkar för amnestier i Sverige. Det vore en svårsmält lösning. Något som dock står klart är att samhällskontraktet förändras när en växande del av människorna i landet aldrig anslutit sig till det.

För dem som lever i skuggsamhället finns sällan någon trygghet. Oavsett om de sökt sig till denna gråzon av egen vilja eller tvingats dit är de ofta utsatta för olika typer av utnyttjande. Vi måste krympa skuggsamhället även för deras skull.