GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Migrationsverket är ett verktyg

Intervjun med generaldirektören gav insyn.
Ledare • Publicerad 18 november 2022 • Uppdaterad 18 november 2022
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

En av huvudpunkterna i Tidöavtalet är migrationspolitiken. Högerregeringen kommer tillsammans med Sverigedemokraterna att strama åt invandringen till Sverige och genomföra en rad åtgärder för att se till så att migrationen inte blir en nedbrytande kraft. En av anledningarna är att en minskad invandring förbättrar förutsättningarna för integrationen, de människor som kommit hit måste få realistiska möjligheter till att bli en del av samhället.

Med anledning av denna kommande förändring bjöds Migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik in till SVT:s utfrågning 30 minuter. Det blev en halvtimme som användes till att förklara en del teknikaliteter men också till att närma sig känsligare frågor. Beskyllningar (från 2016) om aktivism från myndighetspersonal togs upp och generaldirektören förklarade att sådant inte förekommer. Samtidigt pekade intervjuaren Anders Holmberg på artiklar från denna höst där med kunnat läsa om medarbetare på myndigheten som vädrats sitt missnöje med den migrationspolitik som väntas från den nya regeringen.

Det blir stora förändringar för myndigheten när regeringen lägger om migrationspolitiken.
Det blir stora förändringar för myndigheten när regeringen lägger om migrationspolitiken.Foto: Paul Wennerholm/TT

Ribbenvik garanterade att det inte förekommer aktivism, i betydelsen att medarbetare påverkar beslut utifrån felaktiga grunder. Men samtalet fastnade där, vilket var synd. Signalerna från generaldirektören var under hela intervjun tydliga, han kommer att verkställa de förändringar som regeringen beslutar, men eftersom intervjuaren inte grävde djupare fick vi inte veta hur detta skall förankras i organisationen. En sådan förankring kommer förstås byggas utifrån de nya lagförslag som väntas på området och de lär göra betydligt större skillnad än beskyllningar om aktivism.

Människor har på individnivå olika skäl till sina yrkesval och motiveras av olika saker i sina arbetsuppgifter. Det är inte otänkbart att en del av Migrationsverkets cirka sextusen anställda kommer att tappa sin motivation om reglerna läggs om. Men det är inte bevis för att deras tidigare myndighetsbeslut fattats på felaktiga grunder.

Generaldirektören talade också om varje migrationsår som något ur odlingens värld. Varje odlingssäsong är unik med sol, vind och regn vid olika tidpunkter och i olika kombinationer, men ofta blir resultatet någorlunda likartat. Det som kommer förändra den saken är regeringens omläggning.

Det tog lång tid att få politiskt genomslag för insikten om sambandet mellan ny migration och integration. Om man skall kunna få loss det stora utanförskap som bitit sig fast i många förorter måste man stoppa (eller åtminstone pausa) tillströmningen av nya personer i utsatt ställning. Kriminella har inte haft svårt att sätta klorna i nyanlända och har till och med ordnat arbetstillstånd åt personer som sedan tvingas arbeta utan lön för att betala av en skuld man kanske aldrig tillåts bli fri från.

Denna kriminalitet stärker därmed sin position och förgiftar luften för några av samhällets svagaste, de som verkligen behöver kunna tro på att det finns konstruktiva vägar till inkomst och samhällsgemenskap. Men även i skolan resurser få en chans att koncentreras för att utanförskapet skall kunna brytas.

Jacob SidenvallSkicka e-post