Annons

Migrationsverket behöver öppnas

Tre svenska judar skulle alltså mördas inklusive ordföranden för Judiska centralrådet. Två iranska agenter, en man och en kvinna, skaffade sig i ärendet afghanska identiteter för att kunna ta sig in i Sverige som asylanter under flyktingvågen 2015. Migrationsverket önskar av allt att döma att Ekot aldrig fått nys om historien.
Ledare • Publicerad 6 februari 2024 • Uppdaterad 6 februari 2024
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

För redan året därpå, 2016, fick verket in två anonyma tips om parets egentliga identitet som man tydligen struntade i och beviljade dem uppehållstillstånd 2017. Därefter kunde paret fritt utföra underrättelseoperationer i Sverige tills de greps av Säpo 2021. Då hade de hunnit få mordordern från Iran men Säpo hann alltså före.

De nekade till brott och utvisades 2022. Då valde Migrationsverket att vakna och återkallade deras uppehållstillstånd.

Annons

I senaste numret av den Rysslandfokuserade tidningen Insider beskrivs i ett längre reportage hur Ryssland länge och målmedvetet arbetat med att infiltrera västliga institutioner med agenter med morduppdrag, ofta poserande som människorättsaktivister. Till och med sådana ideella organisationer som dissidenten Garry Kasparovs Free Russia Forum var en gång infiltrerat. När ledningen åkte runt på sina arrangemang i Europa surrade GRU-agenter tätt intill. Kasparov själv var dock klok nog att inte övernatta som samma hotell som mötena hölls på.

Foto: Drago Prvulovic/TT

Att Kina är oerhört energiskt med agentverksamhet vet vi. Praktiskt taget alla kinesiska besökare utomlands är tvungna att agera som regimens förlängda hand om Peking finner det lämpligt.

”Den dystra tankelek som måste göras handlar om hur stor öppningen egentligen var under flyktingkrisen 2015.”

Den dystra tankelek som måste göras handlar om hur stor öppningen egentligen var under flyktingkrisen 2015. Två iranska agenter flöt rakt igenom trots varningar. Frågan är inte bara hur många ytterligare som tagit sig in utan också hur många agenter från andra länder som utnyttjat denna plötsligt vidgade kanal. Åtminstone Ryssland lär ha betraktat skeendet som en särdeles tacksam möjlighet att slussa in personal för alla möjliga uppgifter. Säpo pekade vid den tiden på risken för att islamister tog sig in i Sverige i asylanters skepnad men det finns förstås fler illasinnade krafter än så.

Risken är extra stor eftersom Migrationsverket uppenbarligen inte fungerar. Självkritiken är noll. Dess presschef hälsar att man har följt rutinerna och att man inte tycker att någon extra utvärdering av ärendet är nödvändig.

Men det kan knappast vara rutin att strunta i varningar och Säpo-ingripanden. Eller är det det? Migrationsverket drar nu ned rullgardinen och stänger dörren för insyn men det bör myndigheten inte tillåtas göra.

Det handlar inte bara om det enskilda ärendet även om det är häpnadsväckande nog. Det måste klargöras huruvida det är fråga om ett enskilt olycksfall eller om det är fråga om en del av ett större systemfel inom verket. Kommentaren som avgetts av dess presschef tyder onekligen på det senare: ”Det viktigaste är ju att det blir rätt på slutet”.

Fredrik HaageSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons